BERLIN/TROMSØ: Tromsø-løperen som fyller 30 år 2. oktober, fikk en perfekt tidlig bursdagsgave, da han løp Berlin maraton på solide 2.25,44. Nesten to minutter bedre enn hans tidligere rekord (2.27,30), satt på samme løp for ett år siden.

– Jeg sprang etter planen og lå like rundt 1.13 halvveis og økte de siste 10 kilometerne. Det var viktig og ikke åpne for hardt. Jeg hadde gode føtter og 2.25,44 var maksimalt av der jeg er per dags dato, sier Kristian Ulriksen til iTromsø.

– Tok sjanser

Berlin maraton har vært sesongens store mål. I 13 uker i forkant har han trent spesifikk maratontrening med i snitt 150 kilometer langt ned hver uke.

– Noen uker har det vært 120, andre uker 180/190 kilometer, så det har vært bra oppladning, sier Ulriksen, som hentet igjen mange.

– Jeg tok et par sjanser underveis. Mange kan løpe bra i 30 kilometer, men så sprekker de. Jeg var vel nummer 200 etter 10 kilometer, men nummer 48 i mål, forteller Tromsø-løperen.

– Det handler om å stå distansen, legger han til.

Gir seg med ski

Ulriksen innrømmer at det var stort.

– Det var emosjonelt på slutten. Det var en tysker jeg løp med hele veien, og på slutten hentet vi igjen mange afrikanere som hadde gått på en smell. Det trykket når du kommer i mål, er veldig vanskelig å forklare, men det var en stor følelse, sier han.

Nå venter et par uker på sofaen for han og samboer Kathrine Kvernmo, som også løp et meget solid maraton på tiden 2.48,38.

– Etter det skal jeg legge en god plan for fortsettelsen. Jeg har bestemt meg for ikke å gå flere langløp på ski. Jeg kan ikke starte hvert år i april med å springe mila på 34 minutter, det går bare ikke. Jeg må trene mer løpsspesifikt, så får det bli med det ene maratonen her i året, sier han.

Tar steg tilbake

Ulriksen tar løpingen på alvor, og har et mål om å bedre tidene og rekordene på flere distanser.

– Jeg holder ikke kun på med løping for moro skyld. Jeg har et mål om å utvikle meg og få gode resultater. Jeg må nok ta et steg tilbake og bygge mer fart og få tidene på 5.000 og 10.000 meter betraktelig ned og bygge videre derfra. Maratontreningen får jeg begynne med i august fram mot Berlin maraton i slutten av september, slik jeg ser det nå. Unngår du og blir skadet og legger ned den nødvendige treningen, er det fullt mulig å få ned tidene betraktelig, sier 29-åringen.

Han mener det også er mulig å løpe ned mot lav 2.20 på maraton.

– De klarte det på 80-tallet, fordi de la ned den nødvendige jobben. Jeg har ti gode år igjen som løper, så det er fortsatt mulig å gjøre det enda bedre. Men jeg skal ta en evaluering og samtale med løpeeksperter, så får vi se hva det blir til, sier han.