iTromsø omtalte i fredagsavisen hvordan TIL bevisst bruker privatskolen Norsk Toppidrettsgymnas for å utvikle unge talenter. En skole det koster 43.550 kroner i året å gå på.

På andre siden av Tromsøbrua ligger Tromsdalen Videregående Skole der 130 elever har fotball som sitt spesialfelt. De har gjennom mange år produsert spillere som både har tatt steget videre inn i den lokale breddefotballen, men også til elitenivå.

– Jeg tror ikke man nødvendigvis må gå igjennom NTG for å havne på Alfheim, sier Jan Stormo, fagansvarlig på fotballinja i Tromsdalen til iTromsø.

– Flere på landslaget

Skolen har en fotball-linje de satser på, og kjente navn som Tore Rismo, Bjørn Johansen, Ole Talberg og Jonathan Hill er alle tilknyttet som lærere.

– Vi har 130 elever som går på fotballinja og ventelister hvert eneste år. Det er et veldig populært tilbud ved skolen. Noen ganger går elever over til NTG og andre ganger kommer de fra NTG til oss, sier rektor Torill Hvalryg.

De har i motsetning til NTG ikke en modell der alle guttene spiller i TIL-systemet, men heller er spredt rundt på klubber i Tromsø.

– Så lenge de har gode treninger kan de utvikle seg i både Fløya og TUIL, mener Stormo.

– Hva tenker du om at TIL signaliserer at det er naturlig for deres fremtidige A-lagstalenter å komme gjennom NTG-systemet?

– Jeg synes ikke det nødvendigvis er rett at man må via NTG for å bli en TIL-spiller. De som naturlig blir gode nok skal havne på Alfheim. Vårt mål er å utvikle fotballspillere til alle nivåer i Tromsø. Og det er ikke slik at TIL kan overse spillere som dominerer, selv om han for eksempel spiller på Skarp. Tas de riktige stegene av en spiller kan jeg ikke se hvorfor han skal utelukkes, sier Stormo.

– Jeg regner med at TIL plukker de spillerne de mener er best, uavhengig om de har gått på Tromsdalen eller NTG, det får vi virkelig håpe. Men vi har elever som er på landslagsnivå og er på ingen måte et annenrangstilbud til NTG. Vi har produsert mange gode spillere opp gjennom årene og kan nevne Steinar Nilsen og Rune Lange, som har vært mine elever, sier Hvalryg, som har vært ansatt på skolen siden 1989.

Tromsdalen har også vært med på å produsere fotballspillere som Remi Johansen, Lars Gunnar Johnsen og TUIL-guttene Thomas Kristoffersen, Eirik Lamøy, Steffen Skogvang Pedersen og Mohammed Ahamed.

– I tillegg har skolen et tilbud for de elevene som går på studiespesialiserende med toppidrett og realfag. Her finner vi mange fotballspillere som også får fordypning i realfag. Vi har også ei egen keeperlinje og et meget godt utviklet jentetilbud innen fotball. Her kan nevnes navn som Eline Johansen, June Tårnes, Vilde Brattland, Celine Nergård, Celine Strand, Tone Heimlund, Ann Helen Brekke, Guro Pettersen og Helle Kræmer som er, og har vært, aktive i damefotballen både lokalt og regionalt.

– Også Bård Flovik og Inge Takøy som er i trenerteamet i TIL har jobbet hos oss, og har sammen med de andre dyktige og høyt kvalifiserte lærerne våre vært med på å utvikle disse talentene. Vi har ikke bare fotball på skolen, men treningslære, treningsledelser og idrett- og samfunn, så det er mer enn bare toppfotball vi tilbyr. Våre elever får mange muligheter og lærer mye mer enn bare det å spille fotball og kan fort gå inn i andre roller i idretten også, sier Hvalryg.

– Har sine fordeler

Stormo mener dog at NTG-modellen har sine fordeler.

– Det er et supert tilbud for dem som tar det, men nåløyet er trangt, og de fleste får beskjed om at de ikke kommer videre til A-laget, sier Stormo.

Han er opptatt av at elevene også får utviklet seg skolemessig og legger et grunnlag for å lykkes med en utdannelse.

– Vi ønsker å ta hensyn til hva man ønsker og evner på skolen, sier Stormo.

På jentesiden er klubben godt representert på Fløyas A-lag. Et lag som i år har hatt en trener som har jobbet både i Fløya og NTG.

– Vi har mange elever og stor bredde. Den beste gruppa av spillere vi har hatt inne har gjennom mange år hatt høy kvalitet. Det må sies at etter at NTG kom inn har vi måttet skjerpe oss litt, erkjenner Stormo.