Millioner i Europa har virkelig fått øynene opp for Norge som håndballnasjon på herresiden. Etter en thriller av en semifinale gikk altså Norge videre til VM-finalen for første gang i historien etter å ha slått ut Kroatia.

To tromsøværinger som er så heldige å få med seg finalen er Roy Arne Johannessen og sønnen Sigurd.

Fikk julegave

Det hele startet med at Roy Arne ville gi barna sine noe spesielt. Til sønnen fortalte han at han kunne få velge seg en destinasjon i Europa, så skulle de dra. Ønsket lød at sønnen ville få med seg håndball på toppnivå.

– Jeg fikk tips om at det var VM i Frankrike. Gjennom kontakter i Bravo og Ishavskraft, hvor jeg jobber, ordnet jeg oss billetter til både bronsefinalen og finalen, sier Johannessen på telefon fra Paris.

Tidenes far-sønn-tur

Sønnen er håndballspiller for Bravo, mens Roy Arne sitter i styret i klubben. Begge fulgte Norge fra starten av mesterskapet, men hadde ikke den fjerneste anelse at det kom til å gå så langt som dette.

– Nå tror jeg absolutt alle, inkludert spillerne, tenker «hva er dette!?». Det er helt hinsides, sier Johannessen.

Nå skal begge to bare kose seg og oppleve Paris, og ikke minst få med seg bronsefinalen lørdag, før det for alvor smeller til på søndag.

– Det er ikke mulig at dette blir en nedtur for oss, selv om vi skulle tape finalen. Alle her nede elsker Norge. Det er ikke en kjeft som ikke holder med Norge. Det er mulig franskmenn kanskje ønsket oss i finalen fordi de tror det er enklere motstand. Men folk elsker underdogs og det er der jeg tror styrken til Norge er. Det er en fin miks av erfarne og unge spillere. Det er litt TIL 1986 over det hele, eller TUIL 2016, sier Roy Arne lurt.

Kom seg ikke inn

Begge fikk naturligvis med seg dagens kamp på storskjerm, selv om de var farlig nær med å komme seg inn i semifinalehallen.

– Vi forsøkte, men det var ikke mulig. Vi fulgte den på en storskjerm femti meter fra hallen. Det var helt sinnssykt. Jeg skjønte vi tok det når keeperen vår redda straffen like før full tid. Da virka det som om Kroatia også skjønte det. De kom aldri tilbake etter det.

DAMER FRA SKJERVØY: Midt i hele håndball-sirkuset fant gutte noen damer fra Skjervøy, som likte å vise hvor de kom fra Foto: Privat