– Det føles bra å ha vunnet. Vi kjempet hardt og til slutt ble det seier, sier Benjamin Halvorsen på telefon fra Island.

Suverene NM-vinnere

Han deltok i mesterskapet sammen med Mads Vestby-Ellingsen, Gunnar Lund, Isak Bakli Aglen og Harald Christian Vestjord på vinnerlaget. Fire av dem går nå i tiendeklasse og den femte første året på videregående.

Elevene på Langnes skole kvalifiserte seg til Nordisk mesterskap i april da de suverent vant norgesmesterskapet for ungdomsskoler i Oslo. Dermed kvalifiserte de seg for det Nordiske mesterskapet på Island hvor de skulle kjempe om tittelen mot det beste laget fra Danmark, Sverige, Finland og Island.

SISTE RUNDE: Mads Vestby-Ellingsen (fra høyre), Gunnar Lund, Harald Christian Vestjord og Benjamin Halvorsen slo islendingene på hjemmebane. Isak Bakli Aglen sto over denne runden.

Roser laginnsatsen

Fem gutter og seks foreldre tok den lange turen til Island for å spille sjakk langt ute på den islandske landsbygda, i Laugar i Sælingsdal.

– Stedet ligger to og en halv times busstur fra Reykjavik, sier han.

Selv om det ble mye sjakkspilling i helga ble det også tid til sightseeing i hovedstaden Reykjavik.

Ifølge lagleder Anniken Vestby var det ulidelig spennende under sjakkmesterskapet, og ingenting var avgjort før siste parti søndag ettermiddag.

– Det var flott innsats av de fem tromsøguttene som alle bidro like mye til å sikre seieren på Island. Alle sto over en runde hver og spilte fire av fem runder. En skikkelig lagseier, sier lagleder Anniken Vestby.

GULLAGET: Mads Vestby-Ellingsen (fra venstre), Benjamin Halvorsen, Gunnar Lund, Isak Bakli Aglen, Harald Christian Vestjord og lagleder Anniken Vestby samlet etter å ha beseiret de andre nordiske landene i sjakkmesterskapet på Island.

50 år siden sist

Langnes-elevene som alle tilhører Tromsø sjakklubb lå tre poeng bak Island da to runder gjensto. Med to knallrunder søndag vant de i stor stil foran Danmark og Island.

– Vi var regnet som favoritter, men vi gjorde det mer spennende enn tre trengte å være. Lenge lå Island an til å vinne, men så slo vi dem i nest side runde, sier Benjamin Halvorsen.

Det var en historisk bragd tromsøguttene sto for i helga ettersom det er 50 år siden sist et skolelag fra Nord-Norge har vunnet Nordisk mesterskap. Det skjedde da Narvik skole vant nordisk gull i 1967. Seieren til Langnes skole er det første gullet i konkurransen noensinne til en Tromsø-skole.