53-åringen fikk livet snudd på hodet i januar 2009: En politimann skjøt og drepte sin ekssamboer, før han skjøt seg selv og også endte sitt eget liv ved Slettaelva barneskole. Odd-Steinar Ellingsen var vitne til hendelsen utenfor skolen hvor han selv jobber som lærer.

Han kjente den drepte kvinnen, som var lærerstudent og skulle avslutte sin praksisperiode ved skolen den dagen.

– Det sitter fortsatt i. Jeg så alt, og har den ”filmen” i hodet om og om igjen, sier Odd-Steinar Ellingsen.

For han og familien er datoen 23. januar fortsatt helt spesiell.

– Jeg så at de kranglet og jeg stopper med bilen rett ved. Så satte jeg den et lite stykke fra og løp bortover for å prate med dem, forteller han.

Holdt henne i fanget

Men før han rakk å komme fram til paret, skjedde det utenkelige:

– Jeg var et par meter unna da han skjøt. Han så på meg før han skjøt henne, og så skjøt han seg selv etterpå. Jeg holdt henne på fanget til sykebilene kom. Da var hun død, sier han.

Det første året etter hendelsen var han sykemeldt.

– Det var mange sovetabletter som gikk med for å sove i en periode. Jeg slet veldig med å sove det første året og fortsatt får jeg ”flashbacks” tilbake til den dagen, sier idrettspersonligheten åpenhjertig.

For minnene er der konstant.

– Jeg parkerer fortsatt ikke på parkeringsplassen der, og av og til når jeg ser filmer så må jeg snu meg bort for at jeg ser noe som minner om den hendelsen. Men ingenting på film blir like ille som det jeg opplevde med egne øyne, fortsetter han.

Hjulpet av idretten

Siden tidlig 1990-tall har Odd-Steinar Ellingsen vært markant person i idrettsmiljøet i Tromsø. Han har lagt ned tusenvis av timer som trener i bryteklubben og som fotballtrener på Kvaløya.

I perioden etter den tragiske hendelsen betød idretten ekstra mye for 53-åringen, selv om han også der trappet litt ned i den første tunge tiden etter drapsepisoden. Da var han mest med som hjelpetrener rundt lagene.

– Det har holdt meg oppe. Det blir en flukt fra alle de tunge tankene. Da må du strekke deg opp selv og ikke blande det inn i trenergjerningen. Jeg har fått skryt av psykologer for hvordan jeg har jobbet med meg selv. Men det har vært tungt, sier Ellingsen.

Fortsatt har han ikke lest seg opp på det avisene skrev den gangen.

– Jeg har en stor bunke med aviser fra månedene etterpå som jeg har samlet opp. Kanskje en dag skal jeg se i dem, men siden den gang har jeg kanskje lest avisen ti ganger. Hvis det sto noe om drapet, brukte datteren min å ringe meg om morgenen. Det er tungt å tenke tilbake på.

Hans personlige mareritt er også en av grunnene til at han nå er nominert til Årets trenerforbilde i Norge.

- Fortjener trenerpris

Silje Olsen (17) hadde valget mellom å nominere pappa eller Odd-Steinar Ellingsen som trenerforbilde.

- Da jeg så at premien var et reisegavekort til 10.000 kroner, så tenkte jeg at Odd-Steinar fortjener den. For han har opplevd mye, sier 17-åringen.

Samtidig er hun full av lovord om Ellingsen som trener. Selv byttet den tidligere fotballkeeperen til Kvaløya fra fotball til bryting, men beholdt altså samme trener.

Hun har i nominasjonen trukket fram ”engasjerende, kunnskapsrik og oppmerksom” som trenerens fremste kvaliteter.

- Den andre grunnen til at jeg nominerte han er at han er en fantastisk trener. Han er den eneste grunnen til at jeg begynte med sporten jeg driver med nå. Det er rett og slett all ære til han. Hvis han vinner så fortjener han det virkelig, sier Olsen.

– Han er en fantastisk person

Ellinor Kelfrid Albrigtsen setter stor pris på mannen som var den siste som så hennes datter i live.

Hun synes det er fint å høre Ellingsens historie snart seks år etter drapstragedien på Slettaelva.

– Det er godt å høre at han er i ferd med å komme seg og er nominert til denne prisen, sier Albrigtsen til iTromsø.

Hun utviklet et vennskap til Ellingsen etter datteren Kristin Kjelstrups ble drept.

– Som den siste personen som så henne min i live, inviterte jeg han hjem til meg. Det var godt å gjøre noe tilbake for han, sier Albrigtsen, som for tiden er på ferie på Island.

– Selv har jeg brukt naturen til å komme unna andre tanker. Det er der jeg finner freden og får klare tanker.

NB! Du kan gi din stemme til Odd-Steinar Ellingsen som årets trenerforbilde på www.trenerforbilde.no.

INSTRUERER: Odd-Steinar Ellingsen instruerer Hans-Christian Steinly på gårsdagens brytetrening. Foto: Tom Benjaminsen
TRAUMATISK: Her fra det traumatiske drapet på Slettaelva i 2009 som Odd-Steinar Ellingsen var øyenvitne til. Foto: Ronald Johansen Foto: Avisen Tromsø, Ronald Johansen