Eller det vil si – først tenkte han som mange menn gjør. Dette går over. Dette er ikke farlig. Ingen vits i å ringe legen.

Men problemene dukket opp på ny. Og da kontaktet Børge lege med én gang. På operasjonsbordet på UNN kunne legen konstatere at han hadde fått blærekreft.

– Heldigvis ble det oppdaget tidlig. Det var ikke noe som hadde gått veldig langt, det var heldigvis ikke spredning. Blir det spredning kan det gå skikkelig ille, sier 48-åringen.

Harvey er en kjent mann i idrettsmiljøet i Tromsø. Han er aktiv syklist og har blant annet flere ganger deltatt på Offroad Finnmark. Han er også orienteringsløper og trener i både BUL Tromsø og i Troms Orienteringskrets.

– Sykdommen betyr ingenting for idrettsengasjementet. Det eneste jeg har merket er at jeg oftere må på do. Ellers merker jeg ingenting. Jeg synes det er djevelsk artig å trene ungdommen i BUL Tromsø og på kretslaget, sier Harvey.

– Skal vinne

Han har valgt å være åpen om sykdommen. Også i sosiale medier.

Første gang han ble operert, var for litt under ett år siden. Siden har han gått til jevnlige, rutinemessige kontroller. Nylig kom kreften tilbake og han måtte opereres på nytt.

Da la han ut et bilde med hånda si fra sykesengen, med teksten: ”Mæ – Kreften 2–2. Æ skal nok vinne til slutt. Ingen slår mæ på hjemmebane.”

– Jeg har fått utrolig mange kommentarer, og det er folk jeg ikke har hatt kontakt med på lenge som kontakter meg og forteller hva slags sykdom de har hatt. Det er hyggelig at folk tenker på deg. Det gjør meg nesten rørt å lese alle kommentarene, sier Harvey.

– Men kona mener det ikke er riktig at det er 2–2. Hun mener at det er 3–2 til meg nå, legger han til.

Han mener menn er altfor trege til å gå til lege. Derfor mener han det er bra med åpenhet rundt sykdommen.

– Det er viktig å være åpen, ærlig og direkte. Å skjule en sykdom ville være dumt. Jeg tror alle har godt av å vite at livet ikke alltid er så kult, sier Harvey.

– Rått og brutalt

Han har lest seg opp på sykdommen på nettet.

– Det er gjerne menn over 60 år som røyker som er den største risikogruppen, sier 48-åringen.

– Og du er langt unna den kategorien.

– Rimelig langt unna! ler Børge.

Før han fortsetter:

– Kreften spør verken om farge eller tro. Den angriper alle typer mennesker, rått og brutalt.

Hver tredje måned er han på UNN for kontroll og føler en trygghet fra sterke fagfolk der.

– Jeg skal vinne denne kampen, det er det ikke noen tvil om. Dette er ikke noe jeg skal dø av, men dø med.