Når han setter fart går det fort. Fryktelig fort. Av de 1748 som fullførte mila på Midnight Sun Marathon i sommer ville kun 264 personer slått Røtnes, og de hadde lov til å løpe. Det sier litt om hvilken fart han kommer opp i når han går i vei, og det er kun halvannet år siden unggutten startet med kappgang. Siden oktober har han forbedret sin personlige rekord med over fem minutter, og trener Mats Lundin er full av lovord om sin elev.

– Trenerne sørpå sier at de knapt har sett en som har gått så fort med så lite kappgangtrening i kroppen. Potensialet til Fredrik er veldig stort, og hvis han unngår skader og har motivasjonen i orden er mye opp til han selv, sier Lundin.

Sølvmedalje

I helgen var Røtnes i København og konkurrerte i nordisk mesterskap. Han gjorde sine saker meget bra og gikk inn til sølvmedalje tiden 45.09,51 på 10.000 meter i U20-klassen.

– Jeg satte ny personlig rekord med over 30 sekunder, og er veldig fornøyd med resultatet. Det er gøy å se hvordan man ligger an i forhold til de beste juniorene i Norden, sier Røtnes.

Topp ti

Neste sommer arrangeres det junior-EM i Sverige, og kravet er på 45 minutter. I helgens løp kom Røtnes i mål ni sekunder for sent til å kvalifisere seg, men han stresser ikke av den grunn.

– Ni sekunder er ingenting, det vet jeg at jeg klarer å få ut. Målet mitt er å gå to minutter raskere neste sommer. Hvis jeg klarer det blir jeg sannsynligvis blant de ti beste, og det er den foreløpige målsettingen min, forklarer Røtnes som trener ni ganger ukentlig. Øktene er fordelt på løping, kappgang og styrketrening.

Trener Mats Lundin mener forutsetningene for å lykke internasjonalt er gode, selv om Norge ikke er noen stormakt innen grenen.

– Vi har jo eksempler både på dame- og herresiden. Kjersti Tysse-Plätzer tok OL-sølv både i Sydney i 2000 og i Beijing i 2008, mens Trond Nymark tok VM-sølv i Berlin i 2009. Så det er absolutt mulig å hevde seg internasjonalt for nordmenn i kappgang.

Lett å lære

Skal vi tro Fredrik er det ikke vanskelig å lære seg kappgang. Forskjellene ligger i hvor lenge man klarer å opprettholde farten.

– Jeg vil tippe at alle klarer å gå relativt kjapt i to kilometer, men det kreves en del trening for å holde farten oppe i en hel mil, avslutter Røtnes.

Fredrik Vaeng Røtnes trener ofte på veien mellom Tromsdalen og Berg. Når han setter opp farten er det ikke lett å henge på. Foto: Anders Rossvoll