TROMSØ: Det viser en undersøkelse som Norfakta har gjort for iTromsø. Bare 7 prosent av de spurte er for OL i Oslo.

iTromsø har spurt flere kjente idrettsfolk og politikere om OL-saken. Også der i gården er det mange motstandere - inkludert ordfører Jens Johan Hjort.

Disse to spørsmålene stilte vi:

1. Hva tenker du om motstanden i Tromsøs befolkning?

2. Hva mener du selv i OL-saken?

Tom Høgli, landslagsspiller

1) Disse tallene stemmer vel rimelig bra overens med de undersøkelsene som har blitt gjort tidligere. Både regionale og nasjonale undersøkelser er vel rimelig samstemte. Jeg mener at tallene er såpass klare at dette er noe som Stortinget må ta med i sin vurdering når de skal behandle søknaden om statsgaranti. Ikke bare på bakgrunn av denne undersøkelsen, men alle meningsmålinger summert opp.

2) Jeg har før bekreftet at jeg ikke ønsker OL i 2022. Grunnen til det er at jeg ønsker å prioritere eventuelle milliarder til idretten på en annen måte. Jeg mener at all fokus og ressursbruk innen idretten bør rettes inn mot bygging av breddeanlegg rundt om i landet. Vi har et stort behov for flere anlegg siden vi ser at barn faktisk ekskluderes fra håndball, turn, svømming og lignende på bakgrunn av dårlig kapasitet. Det er et alvorlig problem som vi må gjøre noe med. Etterslepet må snus og forsvinne for godt. Derfor så mener jeg at vi må betale for våre primærbehov før vi kan øremerke milliarder til OL.

Jens Johan Hjort, ordfører

1) Det er slett ikke overraskende. Jeg har et klart inntrykk av at det norske folks holdning til OL bare har blitt mer og mer negativ. Ikke kun i landsdelen, men i hele Norge. Man har ikke klart å gjøre dette til et nasjonsprosjekt; et prosjekt som gir hele landet eierskap. Jeg har hele tiden sagt at om man skulle lykkes med dette, måtte man gjøre dette til et nasjonalt olympisk løft. I det legger jeg at man måtte ha klare mål om å utvikle idrettsanlegg over hele landet, ikke alene OL-anleggene. På denne måten ville det ganske land gjennom «OL-løftet» få anleggsmessige forutsetninger til å kunne produsere fremtidens olympiere.

2) Jeg er motstander. Dels fordi man ikke har klart å gjøre dette til et landsprosjekt, og dels fordi IOC beveger seg stadig lengre vekk fra den olympiske idé, og fortsetter å gi seg selv privilegier,

Snorri Einarsson, skiløper

1) Jeg synes ikke dette er overraskende tall. Jeg synes kanskje det er litt seint at så mange bestemmer seg for å være imot nå som avstemningen har vært.

2) Jeg vet ikke. Jeg forholder meg ganske nøytralt. Jeg orker ikke å involvere meg så mye. Det jeg kan si er at det har vært en urettferdig prosess. Jeg følte vel at Tromsø ble nesten litt latterliggjort når de ville ha OL, mens det ble helt annerledes da Oslo kom med sitt kandidatur.

Hugo Forfang, hoppleder -og trener

1) 87 prosent. Det var en voldsom motstand her i nord. Det er det de tallene sier meg.

2) Jeg skulle gjerne ha sett et OL. Det er få ting som er bedre enn et OL på hjemmebane, men dette har nesten blitt en ”ikke-sak”. Med den historien som er, er det vanskelig å være for et OL, med en såpass stor motstand. Jeg tviler vel egentlig på at det blir noe, og da vil jeg si at jeg er utrolig skuffet over at det ikke ble OL i Tromsø med tanke på vår sport (skihopp) og anleggssituasjonen. Vi er dødsens på den fronten uansett om det blir OL nå eller ikke.

Ruben Yttergård Jenssen, landslagsspiller

1) Jeg tenker at det er ganske viktig at Høyre gir klare signaler til Idrettsforbundet om at de ikke vil gå imot folket. Idretten har hele tiden sagt at de må ha støtte i folket og det har de ikke.

2) For seks år siden sa idretten at det var for dyrt å arrangere OL og at det vil gå utover idretten ellers. Etterslepet nå på anlegg er enda større enn det var i 2008. Så det ville vært idiotisk å gå inn for et OL i 2022. Hvorfor idretten har snudd her er for meg uforståelig. Etterslepet på anlegg over hele landet må prioriteres.

Steinar Nilsen, TIL-trener

1) De tallene der er ikke overraskende. Tvert i mot, så er jeg overrasket over at så mange er for. Norges folk har en klar og tydelig stemme. De ønsker ikke et OL i Oslo i 2022.

2) Personlig så mener jeg at vi i Norge har mange andre samfunnsoppgaver og ta oss av før vi skal arrangere et så stort idrettsarrangement. Det er ikke det vi har mest behov for akkurat nå. I tillegg mener jeg organisasjonen bak den OL-søknaden bør gå seg selv etter i sømmene. De har gjentatte ganger vist at de ikke konkurrerer innenfor idrettens regler og normer, og det mener jeg bør settes fokus på. Så tidlig som i 2022 bør ikke Norge ta på seg et så stort idrettsarrangement.

Jostein Vinjerui, Team Nord-Norge-trener

1) Det er ikke overraskende tall for Tromsø med tanke på at så mange ønsket seg OL i Tromsø i 2018 og det ble besluttet fra øverste hold at det hadde man ikke råd til. Kort tid etterpå begynte prosessen om Oslo-OL i 2022, så derfor overrasker ikke den massive motstanden meg.

2) Jeg skulle gjerne ønsket at Norge kunne arrangere et OL, men da er det en fordel å ha med seg bredden og folket, så det toget tror jeg har gått. For min egen del synes jeg det er synd at det ikke ble OL i Tromsø i 2018. Tromsø 2018 synes jeg var et veldig artig, spennende og engasjerende prosjekt.

Sylvi Pettersen Ofstad, organisasjonssjef Troms Idrettskrets

1) Det er denne retningen undersøkelsene har gått når det gjelder en norsk OL-søknad. Jeg er ikke overrasket over at motstanden er stor i Nord-Norge. Det har den vært stort sett hele tiden og tendensen viser at den motstanden blir større og større.

2) Jeg er ansatt i Troms idrettskrets og i Norges idrettsforbund. Der har styret vedtatt at vi er imot en norsk OL-søknad og det forholder jeg meg som ansatt til.

Pål Jakobsen, kommunikasjonssjef

1) Jeg tror ikke man kan la seg overraske av disse tallene. Dette bekrefter tendensen som har vært over tid og som hver gang de i organisasjonen for OL argumenterer imot at er trenden. Så de har noen utfordringer, det har de.

2) Jeg er nok en av de som ikke har flagget den ene eller den andre veien, verken i denne eller i Tromsø-prosesessen, men det betyr ikke at jeg ikke har noen mening. Jeg er veldig for store idrettsarrangement. Jeg var på VM på ski i Oslo, fikk med meg litt av OL på Lillehammer og har vært på flere VM på ski i utlandet. Men klart, det er lett å se at store idrettsarrangement har blitt litt gigantomani. Når vi jobbet med ASO under Arctic Race, jobbet vi med verdens største arrangør av idrettsarrangement og det var alt annet enn gigantomani. Det var en organisasjon som viste hva de ville og som var veldig ydmyk i forhold til det vi kunne. Jeg tror kanskje Norge har mer bruk for den type idrettsarrangement og det kan det hende at idretten også har som sådan.

NEI: Motstanden mot et Oslo-OL i 2022 er stor i Tromsø. Nesten 9 av 10 tromsøværinger sier nei, ifølge en ny undersøkelse. Her er Petter Northug i aksjon i VM i Oslo i 2011. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Foto: Solum, Stian Lysberg