Om én måned har ”Gutan” planer om å bruke videoanalyse i pausen i hjemmekampen mot Fredrikstad. Men allerede i mandagens kamp mellom Tromsø 2 og Bossekop tok TIL i bruk videoanalyse i pausen for aller første gang.

– Vi kunne brukt det på A-kamp nå, men vi ønsker at nivået skal være så høyt som mulig før det tas i bruk der. Trenerne må være helt trygge på at dette og vite at spillerne responderer på en positiv måte, forteller sportssjef Svein Morten Johansen før han fortsetter.

– Vi har stor tro på at dette kan forbedre enkeltspillere og laget både i en enkelt kamp og over tid.LES OGSÅ: Aktuell for TIL-retur

Kvalitetsheving

Trenerne Bård Flovik og Steinar Nilsen var inne i garderoben og fikk se på den første gjennomgangen.

– Her får vi se konkrete situasjoner, og da blir det ingen misforståelser som det kan bli når gjennomgangen foregår på en taktikktavle. Dette er et nyttig verktøy, og jeg tror det kan være med på å øke kvaliteten på alt vi gjør, forteller Flovik.

TILs engasjement rundt videoanalyse startet tilbake i 2011. Da hadde allerede Universitetet i Tromsø med professor Dag Johansen i spissen jobbet i flere år med teknologien. Med seg på laget fikk de professor Pål Halvorsen og hans forskningsgruppe på Simula Research Laboratory/Universitetet i Oslo, og sammen har de utviklet et verktøy TIL kan dra nytte av i mange år fremover.

– I den moderne toppfotballen kan én feil i løpet av 90 minutter være utslagsgivende. Det er viktig å poengtere at dette systemet bare utgjør en liten forskjell i en hel fotballkamp, men når kampene er så tette kan det å luke vekk den ene feilen være med på å avgjøre om laget ditt vinner eller taper kampen, sier Dag Johansen.LES OGSÅ: Han er Tromsøs idrettsstemme

Godt utbytte

- Hvordan fungerer dette helt konkret?

– Via en applikasjon på mobiltelefonen markerer treneren for situasjoner han ønsker å ta opp i pausen eller etter kampen, forteller Pål Halvorsen.

I mandagens kamp hadde avdelingsingeniør Asgeir Mortensen fra Universitetet i Oslo ansvaret for å få situasjonene som trenerne hadde markert for opp på flatskjermen i pausen.

– Det er fastmontert fem kameraer over tribunen som til sammen skaper en panoramavideo av hele banen, forklarer Mortensen og dermed får man en stort oversiktsvideo som det også er mulig å zoome inn på.

Etter kampen var trener for Tromsø 2, Lars Petter Andressen, fornøyd med gjennomføringen av videoanalysen.

– Det å kunne se bilder samtidig som man forklarer tror jeg er veldig effektfullt. Vi bruker mye videobilder etter kamp, men å teste dette ut i pausen er spennende. Det fungerte overraskende godt, og dette er er verktøy jeg har stor tro på, sier Andressen.

Sportssjef Svein Morten Johansen har god tro på det nye våpenet til TIL.