I 2013 gikk de tre skikretsene i Nordland, Troms og Finnmark sammen for et felles jenteløft innen langrenn og skiskyting. Skikretsene klarte imidlertid aldri å bli enige om disponeringen av de 750.000 kronene SpareBank 1 Nord-Norge spyttet inn i prosjektet og det hele endte med at banken trakk seg ut. Nå gjøres det et nytt forsøk med flere endringer.

– Vi ba de komme tilbake med en ny søknad når de hadde fått bestemt seg om hvordan de skulle løse uenighetene om pengebruken, forteller kommunikasjonsdirektør i SpareBank 1 Nord-Norge, Geir Håvard Hanssen.

Denne gangen er det Troms Skikrets som på egen hånd har søkt om støtte til prosjektet. Sammen med SpareBank 1 Nord-Norge og Universitetet i Tromsø ønsker de å legge til rette for jenter som vil satse på både studier og idrett. Målsettingen er å produsere løpere som på sikt kan hevde seg både nasjonalt og internasjonalt.Les også: Nytt jenteløft for skiløperne i Tromsø

– Ikke ondt blod

Selv om Nordland og Finnmark ikke lenger er involvert er det ikke noe ondt blod mellom partene.

– Jenteløftet skal bidra til å heve skimiljøet i Nord-Norge, og det tjener alle på. Både Nordland og Finnmark står fritt til å spille inn kandidater de mener er gode nok til dette prosjektet, forteller leder for langrennskomiteen i Troms skikrets, Hogne Eidissen. Han legger til at de er åpne for innspill og at ingenting er statisk og hugget i stein.

– Det kan bli endringer i fremtiden, det er vi åpne for, sier Eidissen.Les også: Vil bli første fra Troms som vinner Vasaloppet

Bruker NTG

Troms skikrets får i denne omgang 500.000 kroner fordelt på de to kommende årene.

– Men vi håper at samarbeidet fortsetter videre, sier Hogne Eidissen.

Rent praktisk vil dette prosjektet foregår slik at Troms skikrets kjøper trenerkompetanse av NTG. Der vil en trener følge opp utøverne med én felles trening i uken og på samlinger når disse arrangeres.

– Det er også viktig å poengtere at dette er en satsing, og ikke et lag, sier Eidissen.

I fjorårets modell var det meningen at utøvere ned til 16 år skulle få være med, men nå fokuseres det for fullt på løpere som er inne i sitt siste år på juniornivå og seniorløpere.

Langrennsløperne Anette Kjellbergvik (20) fra Lødingen i Nordland og Tine Dahl Andersen (21) fra Tana i Finnmark har flyttet til Tromsø. Begge studerer jus, men ønsker å satse på langrenn parallelt med studiene. Jentene har tro på det nye prosjektet og gleder seg til å gå i gang.

– Når man kommer til en ny by er ikke oppfølgingen like bra i treningshverdagen, men det får jeg nå, sier Anette Kjellbergvik.

Tine Dahl Andersen trekker frem viktigheten av å komme seg inn i et miljø og få nye treningskamerater.

– I tillegg trives jeg godt med kombinasjonen av studier og trening, forteller Dahl Andersen.