Tidligere i kveld gikk Kulturdepartementet ut med sin kvalitetssikring av de kostnadsreduserende tiltakene foreslått av Oslo2022. Der kom det fram at de tiltakene som vurderes som realistiske og gjennomførbare kun vil redusere behovet for brutto statsgaranti med cirka 4,8 milliarder kroner, og for offentlige tilskudd på 1,8 milliarder kroner. Målet til Oslo2022 var en reduksjon på henholdsvis 8,8 milliarder og 4,3 milliarder.

– Jeg er overhodet ikke overrasket. Jeg har hele tiden pekt på at kuttene hadde mange store svakheter og ikke var kvalitetssikret. Nå som man ser at man må redusere kuttanslagene med nesten en halvering på statsgarantien og over en halvering på de offentlige tilskuddene, så viser det at kuttene ikke bidrar såpass positivt som søkerkomiteen ønsket, sier han.

Vil diskutere OL

I forbindelse med en meningsmåling utført Ipsos MMI på vegne av Dagbladet tidligere i dag uttrykket Gudmundsen, som har vært en åpen motstander mot OL, sterk skepsis til om kuttene var realistiske og gjennomførbare. I meningsmålingen kom det fram at det er betraktelig større stemning i folket for et Oslo-OL med rimeligere prislapp enn det som først ble presentert.

– Nå ser man at kuttene i liten grad påvirker det store bildet. Det er fortsatt et veldig kostnadskrevende arrangement som samtidig gir lite verdier tilbake til samfunnet etterpå. Kulturdepartementets rapport bidrar bare til å forsterke nei-sidens argumenter, sier han.

I morgen skal Høyres stortingsgruppe diskutere OL-saken.

– Det vil ende opp i en anbefaling eller råd til regjeringen om hvordan man kan jobbe videre med en statsgaranti. Det er et flertall for OL i Høyres stortingsgruppe, erkjenner Gudmundsen, og fortsetter:

– Men undersøkelsene som er gjort i løpet av de siste månedene viser fortsatt et overveldende flertall av OL-motstandere i befolkningen. I denne saken har vi et klart mandat fra folket – noe som gjør det lettere for meg å være negativ til en statsgaranti.

– Ja-flertall

Gudmundsen forteller videre at det vil bli regjeringen oppgave å jobbe videre med saken.

– Det er sannsynlig at det er veldig stort nei-mindretall i Høyre. Som nei-mann håper jeg en splittet regjering og en uavklart opposisjon vil danne et bilde som gjør at man lander på en nei-konklusjon, sier stortingsrepresentanten.

I en pressemelding fra Kulturdepartementet sier partifelle og kulturminister Thorhild Widvey at det er bra at Oslo2022 har gjort noen grep som realitetsorienterer prosjektet i forhold til kostnadsnivå og kostnadsfordeling.

– Gjennomgangen vi har fått nå vil være med i underlagsmaterialet for regjeringens beslutning, konstateres det av ministeren.

– Helt åpent

OL-motstander Jan Arild Snoen er en av dem som i forkant av Kulturdepartementets kvalitetssikring også har uttrykt skepsis til Oslo2022s planlagte kutt. Heller ikke han er overrasket over departementets rapport.

– Men det er fortsatt helt åpent for om vi får et ja eller et nei til OL. Likevel er det mange i Høyre som nå snakker om å få ned prisen, inkludert kulturministeren, sier han.

Han mener at det nok i løpet av dagen har vært en endring i opinionen.

– Tidligere i dag var det nok over 50 prosent sjanse for et OL-ja. Nå har vi nok tilbake på 50 prosent, forklarer han.

Han mener likevel departementets rapport kan føre til at det ikke blir noen glassklar anbefaling fra regjeringen.

– Det blir nok en mer ullen støtte enn det mange har håpet på, slår han fast.

Sterk i troen

OL-direktør i Oslo2022, Eli Grimsby, lar seg imidlertid ikke rokke av Kulturdepartementets rapport.

– Kvalitetssikringsgruppens gjennomgang viser at det er mulig å gjennomføre et flertall av de kostnadsreduserende tiltakene vi presenterte i begynnelsen av september. Vi er godt fornøyd med at våre vurderinger i stor grad sammenfaller med kvalitetssikringsgruppens vurderinger, sier hun i en pressemelding fra Oslo2022.

Regjeringen skal legge fram saken for Stortinget i løpet av oktober.

– Om regjeringen og Stortinget benytter seg av de muligheter kvalitetssikrer peker på, vil brutto statsgaranti reduseres fra 35,1 milliarder til 30,3 milliarder, og de offentlige utgiftene fra 21,7 milliarder til 19,9, skrives det videre.

Det pekes i pressemeldingen også på at Oslo2022 har vært av den oppfatning at statsgarantien kan reduseres gjennom økte inntekter fra IOC og ved gjenbruk av deltakerlandsbyen som bygges ny til Ungdoms-OL 2016.

– Vi deler kvalitetssikringsgruppens vurdering om at de varslede økte inntektene fra IOC ikke foreløpig kan legges til grunn. Imidlertid er vi av den oppfatning at en økning i inntekter likevel vil komme, sier Simen Olstad, leder for Oslo 2022s utredningsarbeid.