Stortingsrepresentanten fra Troms var i dag med på den avgjørende behandlingen i dag, som ender med at Høyre setter en stopper for Oslo-OLs søknad om statsgaranti.

Dermed blir det ikke noe OL i Oslo i 2022.

- Gruppen vår var delt. Og som følge av det så er det vanskelig å bære et så stort og tungt prosjekt OL er. Man landet derfor ned på den konklusjonen, sier Kent Gudmundsen.

Han som de fleste andre forventet så sent som i går at gruppen ende på å gå videre med saken med et råd til regjeringen for videre behandling.

- Opplever du at mange har snudd de siste dagene?

- Det er vanskelig å si. Vi har aldri behandlet saken før i noen organer. Det har kun vært spekulasjoner fra media, sier stortingsrepresentanten.

- Idretten taper ikke

Gudmundsen ser nå for seg at minst 20 milliarder i offentlige utgifter over de neste syv årene vil gå til formål som har vært prioritert av regjeringen.

- Det vil gå mot satsing på infrastruktur, det å jobbe for en bedre skole og styrke helsesektoren. Samt å gi Norge bedre konkurransekraft med tanke på skatter og forenkling i offentlig sektor for næringslivet.

I OL-budsjettet lå det inne varige verdier for snaut 3 milliarder, mye i form av nye idrettsanlegg i hovedstaden.

- Kommer idretten tapende ut av denne avgjørelsen?

- Idretten vil ikke bli en taper på dette. I regjeringsplattformen vår har vi også en satsen på idretten. Det arbeidet vil fortsette uavhengig av avgjørelsen i dag, sier Gudmundsen og fortsetter:

- OL-prosjektet hadde dessuten klare rammer for hvordan man skulle ta i bruk tippemidler i finansieringen.

- Så breddeidretten kan komme styrket ut?

- Det er ingen tvil om at handlingsrommet i årene fremover vil gjøre det enklere å oppfylle regjeringsplattformen.

Ensom svale

Den oppfatningen deler en sjelden støttespiller for Oslo-OL i Troms, Torbjørn Skogstad, som er leder av langrennskomiteen i Norge.

- Idretten kommer ikke tapende ut av dette. Nå var det et spørsmål om OL, fremover vil vi arbeide for å styrke idretten i Norge i tråd med lovnadene i regjeringens plattform, sier Skogstad til iTromsø.

Han er skuffet, men fattet etter kveldens avgjørelse fra Høyre.

- Det er nok andre som er mer overrasket enn meg. Slik som stemningen har vært så kunne det bikket begge veier, mener langrennslederen.

Undrende

Skogstad oppfatter at det er særlig negativiteten mot IOC som har svingt pendelen mot et OL-nei.

- Det som skjedde rundt Tromsø-prosessen tror jeg de fleste hadde en dårlig følelse på. Men det har ikke vært brukt som argument i oen sammenhenger. Argumentene har mer gått inn mot IOC og verdisynet deres, sier han.

Samtidig som han understreker at han ikke deler IOCs verdisyn, sier Skogstad:

- Selv har jeg falt med ned på at IOC er en organisasjon med 204 land. Norge som nasjon er inne mange plasser, i mange land og prosesser hvor vi ikke har et forenelig verdisyn. Min holdning er at der vi er kan vi bidra til en endring.

Langrennslederen mener det er påfallende at det ikke har vært snakket om en OL-boikott i lys av den sterke kritikken mot IOC.

- Hvis vi uttrykket en så negativ holdning til det iOC så står for, så er det pussig at vi ikke tar til orde for å boikotte OL. Det har jeg ikke registrert at noen gjør. Som en ledende vinterolympisk nasjon synes jeg vi skal påta oss arrangementet fra tid til annen.

- Lenge til neste gang

Nå tviler Torbjørn Skogstad på at det blir snakk om en ny norsk OL-søknad med det første.

- Det er har vært lagt inn et betydelig arbeid med en søknad for både Tromsø-OL og Oslo-OL uten at det har før frem. Nå blir det en stund til noen påtar seg å jobbe frem en ny søknad, tror langrennslederen.

- I tråd med folkedypet

Kent Gudmundsen frykter ikke at Høyres OL-stans kan gi en velgerflukt fra partiet. Aftenposten har tidligere skrevet at partiet har ønsket å utfordre Arbeidetpartiet som "idrettspartiet".

- Jeg tror dette er helt i tråd med det flertallet i folkedypet. De har vi sett bekreftet gjennom flere meningsmålinger og idrettsleder som ønsker sterkere fokus på breddeidretten, sier Kent Gudmundsen.

HØYRE-TOPP: Kent Gudmundsen Foto: Kine Hanssen
LANGRENNSTOPPER: Leder av langrennskomiteen, Torbjørn Skogstad fra Balsfjord, og langrennssjef Åge Skinstad under NM på ski tidligere i år. Foto: Lars Eidissen