Tove Karoline Knutsen (Ap) er lettet over det ble nei til OL, men tror Norge og Tromsø kan være kandidater igjen i framtiden.

Stortingspolitikeren uttrykte at hun først og fremst var veldig glad og lettet over at Høyre valgte å legge Oslo-OL-søknaden død i går kveld.

– Nei-et kommer ikke en dag for tidlig. Det har vært en veldig merkelig prosess der regjeringen har vært splittet i to. Prosessen ble bare mer og mer usympatisk og mistet mer og mer fotfeste i befolkningen, ikke bare i Nord-Norge, så jeg er veldig lettet og glad over at det gikk den veien det gjorde, sier Tove Karoline Knutsen til iTromsø.

"Samarbeids-OL"

Knutsen var en ivrig forkjemper for å få OL til Tromsø i 2018. Hun mener også Tromsø kan være aktuell som OL-by i framtiden, men da under helt andre forutsetninger enn tidligere.

– Hvis Norge skal søke OL i framtida, må premissene være helt annerledes. For det første må IOC endre hele sin kultur og bli en demokratisk organisasjon. For det andre mener jeg at statsgarantien bør gjøres om til statsstøtte med krav om et fast beløp som er kvalitetssikret. For det tredje tenker jeg man må ha en helt annen prosess der idretten ikke får løpe fritt i en så stor prosess og der den til en hver tid sittende regjering må stå bak, sier Knutsen.

Og fortsetter:

– Det jeg vil foreslå da er et OL som går i flere land. Det vil gjøre det hele mer håndterlig hvis for eksempel Norge, Finland og Sverige, eventuelt to av de landene, gikk sammen om å arrangere et OL. Det er alle gode vinternasjoner og gode naboer, og først da mener jeg Norge kan komme på banen igjen, sier Knutsen.

En av fire

Hun mener da Norge vil ha fire aktuelle byer: Oslo/Lillehammer, Bergen/Voss, Trondheim/Oppland og Tromsø.

– Det vil være noe helt nytt, men Tromsø bør kunne være en vinter-OL-kandidat i et samarbeids-OL med flere land, mener jeg. Samtidig mener jeg heller ikke man bør få et OL til Tromsø med prislapp på 20-30 milliarder, sier Knutsen.

LES iTROMSØS LEDER: Disse to bør gå

Tidligere Tromsø-ordfører Herman Kristoffersen var en av initiativtakerne til å få OL til Tromsø. Han tror OL-saken er død i mange år fremover og vil ikke ta stilling til om Tromsø igjen bør søke ved en senere anledning.

– Det må du spørre de som styrer i rådhuset om først. Jeg er for alt som er spennende for Tromsø-området. Jeg synes OL til Tromsø var en godt prosjekt, fordi vi ville fått mye infrastruktur, som veier og bruer, og bygd masse idrettsanlegg, slik at vår ungdom hadde fått de samme rammebetingelsene som alle andre, sier Kristoffersen.

– Jeg synes Tromsø før eller senere bør ha store arrangementer. Om det bør være OL eller noe annet får politikerne avgjøre. Jeg synes det er en god ide å søke om verdensutstillingen. Vi må ha litt ambisjoner i byen om at Tromsø skal være litt større enn seg selv, mener Kristoffersen.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen (H) tror OL-saken i Norge er død i mange år fremover.

– Jeg kan ikke se for meg en OL-idé i Norge på en god stund, sier Hilmarsen.

Tove Karoline Knutsen Foto: DAG SØRLI
Herman Kristoffersen