- MMA-sporten kom til gjennom det eldgamle spørsmålet om hvilken kampsport som funker best, sier Lars Hellander i TSI Basketak.

Klokken 18 neste lørdag, 1. november, vil det gå 12 kamper i et bur på scenen til Driv.

- Det blir spennende å se. Jeg håper det blir mange folk. Det er artig at vi klarer å samle hele kampsportmiljøet rundt noe. At vi kan få til noe sammen, sier trener og nestleder i TSI Basketak, Daniel Rød til itromso.no.

De arrangerer stevnet sammen med Tromsø Kampsportsenter og det nasjonale forbundet NMMAF, i samarbeid med bryteklubben og ji-jitsuklubben. Et titalls lokale deltakere vil gå kamper.

Det er en mildere versjon av MMA enn slik man kjenner det fra tv-ruten. Fullkontakt MMA er foreløpig ikke tillatt i Norge.

- For enkelhet kaller vi det semikontakt. Det vil si at man kan slå med 30 prosent styrke mot hodet og 70 styrke mot kroppen, forklarer Rød.

- Vi håper at sporten skal bli legitimert som fullkontaktsport også i Norge, legger han til.

SE VIDEO: Alexandra Tenebroso på iMål

Krever allsidighet

Fire dommere følger hver kamp, og med mildere regler er også risikoen dempet.

Statistisk er sjansen for å bli skadet i en fullskala MMA-kamp 22 prosent, mot 4 prosent i judo, 8 prosent i taekwondo og amatørboksing, og mellom 12 og 25 prosent i proffboksing, i følge studier som Wikipedia henviser til.

- Det er ingen risikofri sport. Men det er nok ikke flere skader hos oss enn i andre idretter. Det mest vanlige er overtråkk og den type idrettsskader, sier Rød.

Eirik Mortensen (32) fra Tromsø Kampsportsenter skal debutere i stilarten på stevnet. Han går i klasse C, hvor slag ikke er tillatt når man ligger på bakken.

- Sporten er i hvert fall den mest utfordrende. For de krever at du kan alt. For meg som er bokser og kickbokser så blir det kjempenytt for meg å være med på noe hvor man også kan bli lagt i bakken og kastet rundt på, sier 32-åringen forventningsfullt.

Mortensen skal møte en fighter med et helt andre ferdigheter i en sport hvor hele 8 kampsportformer utøves.

- Jeg møter en "grappler". Han driver med submission wrestling. Hans ferdighetsregister blir det speilvendte av mitt. Han vil ha meg ned, mens jeg vil ha det stående. Han vil være veldig motivert i å få meg ned.

LES OGSÅ: Skal slå fra seg i Norgescupen

- Teknisk aspekt

Lars Hellander fra TSI Basketak har også tidligere gått MMA i semikontaktform.

- Det blir mer brytekonsentrert og et mer teknisk aspekt. Voldsaspektet faller litt bort, mener 28-åringen.

Selv håper den tidligere karateutøveren å få motstanderen til å overgi seg på bakken.

- Jeg drev med karate før som mange ungdom i Nord-Norge. Har forelsket meg i å ta arm- og fotlåser.

Nervøs

Også en dame fra Tromsø vil være i ringen neste lørdag. Alexandra Tenebroso (25) har sparket godt fra seg som K1-utøver, men er spent før sin ilddåp i MMA.

- Jeg skal ikke lyve. Jeg er ganske nervøs. Planen er å ikke bli banket alt for mye og gjengjelde alle tjenester som kommer i min retning. Til syvende og sist må jeg ta det med selvironi.

Men forhåpentligvis skal jeg gjøre det gøy for publikum, sier Tenebroso.

Hun går i klasse B, hvor det altså er tillatt med slag også om man havner på bakken.

- Havner jeg på bakken, så kan alt skje. Det gleder jeg meg til. Hvis jeg først skal havne på bakken, så skal jeg i det minste kunne slå eller bli slått. I K1 er jeg vant til å være tett på. I dette tilfellet må jeg gjøre det motsatte og holde meg langt unna hele tiden. Det blir en helt ny måte å tenke på, sier Alexandra Tenebroso.

Fakta: Mixed Martial Arts (MMA)

  • Kampsport som tillater bruk av både slag og grappling teknikker, stående og på bakken, fra en rekke andre kampsporter.

  • Sporten ble først gjort lovlig i Pennsynvania i 1983. Gjennom 1990-tallet, ble strengere regler under kampene innført.

  • Har en høyere skadefrekvens enn judo, taekwondo, amatørboksing og boksing.

  • Det er registrert to dødsfall knyttet til MMA gjennom tidene.

  • ”Ultimate Fighting Championship” (UFC) står bak de største arrangementene og kampene, og viser kamper med titalls millioner tv-seere over hele verden

  • Kilde: Wikipedia

HISTORISK: Denne gjengen fra Tromsø Kampsportsenter og TSI Basketak gleder seg til MMA-stevne i Tromsø. Fra venstre: Eirik Mortensen, Alexandra Tenebroso, Daniel Rød, Timo Ilo, Marius Lundegaard, Lars Robert Hellander, Edvard Pedersen, Helene Gurandsrud Normann. Foto: Lars Eidissen
TAR GREP: Lars Helander er i ferd med å sette et submissiongrep på Eirik Mortensen under sparring på trening. Foto: Lars Eidissen
KAMPKLARE: Eirik Mortensen, Alexandra Tenebroso og Lars Helander skal gå fighter på hjemmebane på tidenes første MMA-stevne i Nord-Norge, på Driv neste lørdag. Foto: Lars Eidissen