Tidligere denne uka skrev itromso.no at Tromsø er landets verste storby innen topp lagidrett på damesiden. I kjølvannet av dette har tidligere landslagsspiller i volleyball, Elise Karlsen, sagt at det er for lite ressurser i dameidretten i Tromsø.

- Vi er en stor støttespiller for idretten i hele Nord-Norge. Det aller viktigste vi gjør er å legge til rette for aktivitet og mangfold for folk som bor i landsdelen. Samtidig skal vi også være med å støtte opp om de miljøene som våre fremste utøvere er en del av. Vi er opptatt av at nordnorske utøvere skal kunne lykkes i vår landsdel, sier kommunikasjonssjef i SNN, Geir Håvard Hanssen om situasjonen.

Banken har vært den desidert største økonomiske støttespilleren til idretten i Tromsø de siste årene. I 2013 brukte banken totalt 24,7 millioner kroner på samarbeidsavtaler med 120 idrettslag i hele landsdelen. I tillegg fikk 135 idrettslag støtte på tilsammen 16,8 millioner kroner gjennom Sparebanken Nord-Norges gavefond.

I Tromsø har SNN vært en mangeårig hovedsponsor for TIL, det store flaggskipet i nordnorsk lagidrett de siste 30 årene.

- Vi er en landsdelsbank med hovedkontor i Tromsø og aktivitet i hele landsdelen. Vi er en aktiv samarbeidspartner for idretten i Tromsø, men skal også å bidra utenfor byen. På damesiden er vi blant annet samarbeidspartner med Medkila (toppserielag i fotball, journ.anm.) i Harstad og Grand Bodø, understreker Hanssen.

- Kan ikke løfte alene

Han opplever at stadig færre næringslivaktører tar seg råd til å støtte idretten økonomisk, og at banken blir en ettertraktet samarbeidspartner for stadig flere.

- Er det aktuelt å bidra til et topp lagmiljø på damesiden, slik dere har vært en viktig bidragsyter for TIL?

- Vi er med på å løfte idretten i Tromsø og Nord-Norge og vi bidrar med betydelige midler til idretten hvert år. Vi er inne i samarbeid og prosjekter på damesiden i Tromsø og i Nord-Norge, men det er vanskelig for oss å løfte på alle områder alene. Vi håper at andre aktører kan komme inn og prøver å bidra til å løfte sammen med oss. Slik at vi kan ta et steg videre også på jentesiden.

Hanssen påpeker:

- Vi er en støttespiller for breddesatsingen innenfor fotball, håndball, langrenn og hockey. Som samarbeidspartnet for breddeaktiviteten er vi også med på å løfte jentene som ønsker dette i disse idrettene.

Nylig har banken opprettet en satsing som et direkte rettet mot kvinnelige utøvere som ønsker å satse på sin idrett.

- Vi har i samarbeid med de nordnorske skikretsene etablert "Jenteløftet for Nord-Norge" innenfor langrenn og skiskyting. Her prøver vi sammen med skikretsene å til rettelegge for at kvinnelige utøvere kan kombinere studier og en satsing på langrenn og skiskyting i et miljø hvor de får den oppfølgingen som er nødvendig for å lykkes.

Hadde øremerket satsing

Troms Kraft hadde i sin tid øremerket midler til damesatsingen i Fløya.

- Vi var opptatt av å støtte kvinnesatsingen i Fløya, sier kommunikasjonssjef i TK, Lena Glosemeyer Fangel.

Men etter Kraft og Kultur-skandalen i 2011 har selskapet tatt ned budsjettet for idrettssponsing kraftig.

- Vi har redusert sponsorbudsjettet vårt betraktelig de siste årene etter hendelsene vi har vært gjennom. For neste året vil vi ikke øke sponsorbudsjettet vårt, sier kommunikasjonsdirektør Lena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft.

Tidligere har Troms Kraft brukt opp mot 10 millioner kroner årlig på idretten. Etter Kraft og Kultur-krisen i 2011 prioriterer kraftselskapet et beløp på i underkant av én million inn mot barn og unge.

- Vi forsøker å bidra så godt det lar seg gjøre. Men vi kan dessverre ikke bidra på nivået som vi gjorde for noen år siden, sier Fangel og fortsetter:

- Vi ønsker å støtte aktiviteter som er rettet mot barn og unge. Lag og foreninger kan søke kvartalsvis på opptil 20.000 kroner.

- Kan TK komme tilbake på det nivået man var som støttespiller for idretten i regionen?

- Det får tiden vise. Vi har alltid vært en samfunnsengasjert bedrift som er opptatt av å skape bolyst og aktivitet i byene og bygdene. Vi håper at vi kan i fremtiden komme dit at vi kan bidra litt mer, sier Lena Glosemeyer Fangel.

Mer kunnskap

Samtidig trekker Hanssen frem at banken gjennom samarbeidet med Tromsø Idrettslag vil drive frem kunnskap som skal komme all idrett i byen til nytt.

- Gjennom samarbeidet med TIL legger vi tilrette for det utviklingsarbeidet klubben gjør, men de nordnorske talentene finnes ikke kun i Tromsø. Derfor jobber vi sammen med TIL med å dele kunnskap som kan bidra til at unge fotballspillere og klubber i andre deler av landsdelen kan lykkes i sitt arbeid. Dette er en del av SNN Akademiet, som vi nå ønsker å utvikle videre.

Hanssen tror ikke økonomiske ressurser alene gir topplag fra Tromsø.

- Gode prestasjoner handler om gode støttespillere og rammebetingelser for å kunne satse. Men det handler også om å skape gode og varige utviklingsmiljø i landsdelen hvor en legger til rette for samarbeid på tvers av klubb og krets. Vi tror at vi lykkes bedre om flere står sammen om å utvikle nordnorsk idrett.

MÅTTE KUTTE: Kommunikasjonssjef Lena Glosemeyer Fangel i Troms Kraft Foto: Pressebilde
Geir Håvard Hanssen i Sparebanken Nord-Norge Foto: CHRISTER PEDERSEN