På NMKs sportsmøte mottok 27-åringen fra NMK Tromsø sin bronsemedalje fra Mesterskap Nord i høst. Klubbkamerat og søskenbarn Mats Mortensen (22) fikk samtidig gullmedaljen sin som han sikret på samme bilcross-stevne på Ramfjordmoen i september.

- Det var fryktelig artig og veldig stort. Når man ser, bilsporten i Nord-Norge er ikke så stor, men å få stå foran hele motorsport-Norge og få den medaljen i fin lang kjole i stedet for den svette kjøredressen er ikke noe man opplever daglig, sier Mia Johnsen.

- Krasjen sitter godt i

At hun i det hele tatt skulle kjøre bilkonkurranser igjen var nesten utenkelig for få år siden.

I 2008 var Johnsen involvert et velt i en konkurranse, som førte til hun ble sendt til UNN uten førlighet i beina. Den kom imidlertid tilbake senere samme kveld, og hun fikk ikke konstantert skader bortsett fra en bekkenløsning-lignende tilstand, som ga henne problemer med å gå i et par-tre uker etter hendelsen.

- Den krasjen har sittet ganske godt i meg. Jeg har slitt med frykt og har store problemer med å i det hele tatt være tilstede på et bilcross-løp. I 2012 bestemte jeg meg for at jeg måtte prøve igjen, forteller 27-åringen.

- Det var helt j....., for å si det på godt nordnorsk, men jeg er veldig glad for at jeg gjorde det igjen.

Elsker miljøet

I dag er hun tobarnsmor, og forteller at hun fortsatt kjenner på en spesiell frykt når hun kjører bil.

- Jeg kjenner det av og til, spesielt på hjemmebane. Nå i mesterskapet så gikk B-finalen i åpen klasse avgårde, og en bil rullet rundt. Når det skjer, så kjenner jeg med eneste gang på den frykten. Jeg måtte gå ut av bilen og jeg begynte å gråte. Jeg blir veldig redd. Det er noe som sitter sinnsykt sterkt.

Uten at Mia Johnsen tenker på å gi seg igjen av den grunn. Hun sikter på en lang bilcross-karriere, som mamma Mona, som fremdeles kjører i en alder over 60 år.

- Man må bare tenke at dette går bra og vi sitter trygt i disse bilene. Dette er gøy. jeg er fremdeles slik at jeg kan trekke meg i situasjoner som kan føre til det ene eller det andre. Bortsett fra det har jeg en enorm glede av bilsporten og være med i miljøet, som jeg legger ned tusenvis av timer på i løpet av et år.

Skal satse tøffere

Mats Mortensen har på sin side hatt en kanonsesong, hvor han har kjørt A-finale i samtlige åtte løp han har deltatt i, og vunnet fire.

- Jeg begynner å få "teken" på bilen og banene rundt omkring. Jeg har riktignok vunnet alle mine løp på hjemmebane, men har kjempet om pallplass rundt omkring, forklarer han om suksessen.

Nå vil 22-åringen, som forteller at han har et stort støtteapparat i familie og sponsorer i ryggen, spisse satsingen med rallycross-deltakelse i løpet av 2015.

- Til neste år skal jeg prøve en helt ny bil, en Opel Corsa med framtrekk, forteller Mortensen som tidligere har kjørt Volvo 240.

- Så håper jeg på å debutere i rallycrossklassen i slutten av 2015 eller i starten av 2016. Pappa har jo en bra rallycrossbil.

Kostbart

En tøffere satsing vil koste.

- Det koster en del mer, så sponsorer må inn i bildet samtidig som det vil ta mer av sparepengene, sier han med et smil.

For Mia Johnsen er det nok med bilcross.

- Både samboeren min og meg driver med dette, så det blir også et økonomisk spørsmål. For meg skal det være litt bulker og litt på "halvåtte" som i bilcross, sier 27-åringen.

GOD BIL: Mats Mortensen har hatt en god sesong i sin Volvo 240, som han kjører på fjerde året. Men senest sist helg måtte han trekke vinnerloddet for å beholde bilen sin. Foto: Privat