- Det betyr veldig mye for oss. Han har vist at selv om man kommer fra en liten klubb som dette, så er det mulig, sier Eirik Svartdal Olsen (14) om hoppukeklare Johann Forfang.

Han er en av flere ivrige hoppere i Tromsø Skiklub Hopp, som i dag teller cirka 20 aktive hoppere i Tromsø. I tillegg er åtte andre hoppere i klubben i dag aktive i Trønderhopp i Trondheim.

- Det gjør oss til den største klubben i Trønderhopp. Men før Johann reiste ned så hadde han lagt grunnlaget her. Det viser at det umulige går an, sier Jan Eivind Pettersen, som er leder av hoppkomiteen i Troms.

LES OGSÅ: Forfang klar for hoppuka

Kan flytte for å satse

Også flere av dagens hoppere har tanker om å flytte for å satse på hoppingen når de kommer til ungdomsskolealder.

- Det har jeg egentlig bestemt meg for. Det blir Trondheim eller Lillehammer, sier Svartdal Olsen.

- Det er noe jeg har tenkt litt på. Jeg vil uansett drive så lenge som mulig og så lenge som det er gøy, sier Simon Klingenberg Osnes.

De yngre hopperne har litt lengre tid å bestemme seg på, men det ingenting å si på motivasjonen.

- Det var en kompis som fikk meg med på hopping første gang i vår. Jeg hoppet et par uker i 12-metersbakken og rakk å hoppe i 45-metersbakken, forteller David Johnsen (11) ivrig.

- Jeg fikk et fall der, så da jeg gikk jeg tilbake til 30-metersbakken for å øve litt, forteller han.

Snart plastbakke

Til sommeren får man endelig en liten plastbakke i Grønnåsen. Da legger man plasten man har overtatt fra det nedlagte anlegget i Bardu i 45-metersbakken.

På høy tid, i følge Jan Eivind Pettersen.

- Det er 150 plastbakker i Nord-Norge, men ingen nord for Steinkjer, poengterer han.

Han tviler samtidig på at en 90-metersbakke er rundt hjørnet. Selv om det har ligget inne i planene for Barents Skistadion, så tror hopplederen det blir trangt midt på øye.

- Vi satser alt på å få 90-metersbakke for å få ungdommen til å være her og satse herfra. Men jeg tror det vil være en stor utfordring å få det inn på Barents Skistadion. Man må kanskje se på andre plasser, sier Pettersen.

Samles

Uansett, de neste ukene kommer anleggsutfordringene til hoppklubben i andre rekke. Nå er det Johann Forfang og hoppuka som gjelder.

- Når vi får utøvere opp på dette nivået så nytter det ikke å skylde på anleggssituasjonen. Har du vilje og guts, og har bestemt deg, så får du det til. Johann har lagt all sin sjel i det, skryter Jan Eivind Pettersen.

Miljøet vil samles på kafeen ved hoppbakkene i Grønnåsen for å følge klubbens nye kjempestjerne.

- Det gleder jeg meg veldig til. Selvfølgelig tror jeg at han vinner også. Det må vi tro, selv om det blir tøft, sier Tor Magnus Pettersen.

I ettermiddag hopper Johann Forfang kvalifsering til verdenscuprennet i Engelberg i morgen. Går det bra vil 19-åringen delta i et tellende verdenscuprenn for første gang.

HOPPLEDER: Leder av hoppkomiteen i Troms, Jan Eivind Pettersen. Foto: Lars Eidissen
HOPPHELT: Hoppuke-klare Johann Forfang er et forbilde for hopperne i Tromsø. Foto: Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix