Theodorsen var ett sekund fra å ta den siste lucky loser-plassen da hun ble nummer tre i sitt heat med tiden 3.08,5. Kathrine Harsem, som også falt i det første semifinaleheatet, berget seg til finale med tiden 3.07,5 og fjerdeplass i sitt heat.

En naturligvis svært skuffet Theodorsen forlot målområdet raskt.

Anna Svendsen ble nummer 5 i sitt semifinaleheat, med den 8. beste tiden i de to heatene, åtte tideler bak Silje Theodorsen som altså hadde 7. beste tid i semifinalen.

- Jeg er kjempefornøyd. Dette er min beste NM-plassering, og jeg er veldig godt fornøyd med det. Jeg hadde gode ski og sinnsykt god glid, sier Anna Svendsen etter dagens 9.-plass.

Dramatisk i semifinale

Svendsen ble nummer to i sitt heat. Hun lå like bak Renate Bergseth Tjetland i store deler av løpet, men Tjetland falt i siste utforkjøring inn mot mål. Svendsen var i posisjon til å sikre seg andreplassen, og gjorde ingen feil.

- Det var kjempeartig. Jeg hadde planer om å ta henne i spurten uansett, sier en smørblid Anna Svendsen etter målgang.

Det ble minst like dramatisk for Silje Theodorsen. Hun så lenge ut til å ha full kontroll på andreplassen, men på oppløpet kom Barbro Kvåle - som Theodorsen tidligere på dagen tok igjen på prologen - sterkt. Det endte med en fotofinish hvor Theodorsen hadde centimetrene på sin side.

- Barbro Kvåle er en fantastisk bra skiløper som er god særlig på slike oppløp, så det er bra at Silje klarer å stå i mot, sier trener Jostein Vinjerui.

- Jeg er meget fornøyd. Finaleplass blir nok vanskelig, sier Theodorsen etter avansementet fra kvartfinalen.

Råsterke prologer

Tidligere på dagen imponerte Svendsen og Silje Theodorsen stort i prologen.

Theodorsen kom i mål på sjetteplass på tiden 3.08,26 - kun 8,95 sekunder bak prologvinner og en av verdens beste spurtere Majken Caspersen Falla.

Tromsl Skiklubbs Anna Svendsen, noterte seg for en meget sterk 11. plass i prologen, 15,54 sekunder bak Falla.

- Er det mulig?

Theodorsen tok igjen en annen etablert løper i Barbro Kvåle (startet 15 sekunder bak, journ.anm.) i løpet av sin prolog, og det sjokkerte flere på stadion.

- Silje Theodorsen har tatt igjen Barbro Kvåle! Er det mulig? utbrøt speaker på Røros.

- Jeg tror det er den beste prologen jeg noensinne har gått! Jeg hadde sinnsykt gode ski og det var en god prolog. Jeg hadde egentlig bare som målsetting å gå videre, sier Theodorsen.

- Hvor langt kan dette gå?

Kvartfinale er alltid tøft, og jeg er kommet i et tøft kvartfinaleheat. Vi får bare se hva som er mulig der, sier 20-åringen.

Konkurransen fortsetter med kvartfinale fra klokken 12.30.

14.-plass

Blant herreløperne kom Morten Harjo Pettersen fra Vadsø og Team Nord-Norge på 14.-plass. Eirik Solvang fra Innstrandens IF og Team Nord-Norge rekrutt kom på 28.-plass. Håkon Mikalsen og Snorri Einarsson stod over dagens øvelse.

Harjo Pettersen ble nummer tre i sitt kvartfinaleheat, kun åtte tideler bak Emil Iversen.

Rolf Einar Jensen ble nummer 48, 14,98 sekunder bak prologvinner Timo André Bakken. Ellers ble Kvaløysletta Skilags Christian Tvedt Bugge nummer 86 blant de 95 startende.

Mikalsen gikk inn til en oppløftende 20. plass - i norgesmesterskapet ble det 19.-plass etter at briten Andrew Musgrave ble strøket fra listen - på 15 kilometer i går.

- Han følte seg slapp og har sovet dårlig i natt, forklarer trener Jostein Vinjerui om Mikalsens fravær.

I KJEMPESLAG: Silje Theodorsen gikk en råsterk prolog på NM på ski dag. Foto: Øyvind Sivertsen
VIDERE: Anna Svendsen kom seg lett videre fra dagens sprintprolog med sterke 3.15,06. Foto: Øyvind Sivertsen