ALFHEIM: I kommuneplanens arealdel for perioden 2015-2026 som ble lagt fram onsdag legges det til rette for at selskapet Alfheim stadion II får omregulere området bak stadion, der grusbanen ligger i dag, til boligformål. Området skal i neste omgang selges.

– Dette betyr at vi vil spare 5 millioner kroner per år, så sant alt faller på plass. For oss er det store, store summer, sier TIL-direktør Ulf Johansen, som nå mener klubben kan se fem til ti år frem i tid.

Han føler at klubben vil bli mer likestilt med sine konkurrenter i eliteserien. TIL har hatt 16,5 millioner i stadionkostnader, inkludert drift. De vil etter hvert reduseres til rundt 4 millioner kroner.

– Dette er som 17. mai for oss og hele TIL-familien. Vi er utrolig takknemmelige, sier Johansen.

– Vi er veldig fornøyd. Det er et signal på at volumanalysen vi har gjort for området og lagt fram har fått aksept, sier styreleder i Alfheim stadion II, Knut Rye-Holmboe til iTromsø.

I tillegg til boliger er det også planer om matbutikk og barnehage i området.

– Enorm verdiøkning

På grunn av høy stadionleie har Alfheim stadion II AS cirka 52 millioner kroner i gjeld. Ønsket har derfor vært å omregulere deler av Alfheim-området til boligformål.

Dette vil gi en enorm verdiøkning på området – som igjen kan bidra til å slette gjelden til Alfheim stadion II.

I tillegg vil kommunen legge til rette for flere boliger i Tromsø, noe som er et av byrådets viktigste mål de neste årene.

– Dette vil bety enormt mye for verdifastsettelsen av området, men hvor mye er vanskelig å si. Vi må først få avklart hvor stort området det kan bygges på og hvor høyt, sier Rye-Holmboe.

Tromsø kommune eier 51 prosent av Alfheim stadion II, Troms Kraft 24,5 prosent og TIL Holding AS har 24,5 prosent. TIL fikk aksjene i gave av Sparebanken Nord-Norge – og de aksjene blir snart verdt mange millioner kroner.

Prosjektet har tidligere møtt noe motstand. I kommuneplanens arealdel heter det at:

– For å redusere skepsis til at området reguleres til boligformål, legges det til grunn at intensjonen i eksisterende reguleringsplan i størst mulig grad bevares. Tilgangen på friarealer i dette sentrumsnære området er meget begrenset, og det anses som viktig å bevare et tilstrekkelig friområde, bl.a. til strøkslekeplass.

Flere interessenter

Samtidig er det ting som man først må bli enig om før veien går videre. Blant annet er det en høydebegrensning som er satt på boligene.

– Vi mener det bør være mulig å bygge høyere enn stadionbygget, uten at det sjenerer, sier Rye-Holmboe.

Arealplanen skal ut på høring og så opp i kommunestyret.

– Dette skal ut på en bred høring, så er planen at det skal opp i kommunestyret til endelig behandling i august. Og så vil det komme en reguleringsplan i ettertid av det, så det går nok ett-to år før man kan sette i gang bygging her, sier byrådsleder, Øyvind Hilmarsen (Høyre).

– Det vil nok bli noen merknader, men dette er et kraftig signal nå som det har blitt flertall for arealplanen som nå sendes ut på høring, sier Rye-Holmboe.

Og mens arealplanen skal godkjennes og siden detaljreguleres, vil arbeidet fortsette. Ifølge Rye-Holmboe kan det være rom for 15.000-16.000 kvadratmeter bolig i området. Det kan gi totalt 150-180 leiligheter.

Følg iTromsø-sporten på Facebook

– Vi kommer til å fortsette å jobbe parallelt med interessenter. Vi har forelagt planer for flere potensielle utbyggere og alle har vært positive. Etter det begynner selve salgsprosessen, og vi skal nødvendigvis ikke være med hele veien, men når vi har fått eliminert en del usikkerhetsmomenter vil interessenter da kunne by på området, sier Knut Rye-Holmboe.

Så spørs det hvor mange millioner man får ved et salg.

– Jeg skal være forsiktig med å si noe om tall, men vi har en målsetting om å få dette stadionanlegget gjeldfritt, sier Rye-Holmboe.

– Men det kan være en oppside her?

– Jeg utelukker ikke at det kan være en oppside, sier Knut Rye-Holmboe.

MILLIONGLIS: Ulf Johansen, Vanja Terentieff (H), Øyvind Hilmarsen (H), Knut Rye-Holmboe og Tom Erik Forså (Frp). Foto: Øyvind Sivertsen