STORELVA: 28.-31. januar  januar arrangerer Kvaløysletta skilag og Tromsø Skiklubb Langrenn NM på ski, del 1, på Storelva.

I dag er Norges Skiforbund og NRK på befaring sammen med NM-arrangørene.

– Nå skal vi legge planene for den totale infrastrukturen for arrangementet – hvor skal de forskjellige fasilitetene være? Det gjør vi sammen med NRK, hvor vi går gjennom hvilke lokaliteter som skal brukes til pressesenter, hvordan skal målområdet se ut, mixed zone der utøverne treffer presse og hele infrastrukturen og logistikken i området. I tillegg går vi gjennom løypene, sier arrangementssjef i Norges Skiforbund, Terje Lund.

– Hvordan ser det ut, foreløpig?

– Det er jo vinter her da, så vi får virkelig inntrykk av hvordan det ser ut. Og det ser veldig bra ut. Det er bra med bygningsmasse i området, så det gjelder å få en effektiv utnyttelse av det og en bra flyt med publikum, utøvere og presse. Ut fra det vi og NRK har sett til nå, så tror jeg det absolutt er muligheter til å få veldig spektakulære og fine TV-bilder som viser veldig klart hvor i verden vi faktisk er, svarer Lund.

Følg iTromsø-sporten på Facebook her

På grunn av begrensede parkeringsmuligheter må folk flest stort sett ta buss inn til stadionområdet.

– Hvis det kommer mye folk, som vi håper og tror at det gjør, må folk stort sett "busses" inn hit. Det å få til en smidig løsning, at det er plass til alle og at publikum får gode områder å være i, er det som jeg ser på som den største utfordringen akkurat nå, sier Lund.

– Noe helt annet

På Storelva kan man vise bildene av både fjell, skiløyper og sjø i skjønn forening.

Lund utdyper:

– I forhold til veldig mange skirenn som ellers går i skoger i sentrale østland, så har vi her muligheter til å vise noe helt annet – i og med at vi er i et helt annet type terreng og område. Jeg er ganske trygg på at det ikke finnes noen i verden som er bedre enn NRK til det. Dette tror jeg blir veldig, veldig bra.

LES OGSÅ: Lover folkefest i Tromsø

NRK er i godt i gang med å plukke de beste kameraposisjonene. Trønderen Ola Fagerheim er sjefprodusent. Han styrte også TV-produksjonen fra VM i Holmenkollen i 2011.

– Det som er viktig for oss i dag er å få oversikt over løypenettet og stadionområdet. Det er veldig mye planlegging med kameraposisjoner, kabeltrekking, parkering og strøm. Disse forberedelsene må vi komme i gang med så fort som mulig, sier Fagerheim.

– Ola er produsent for NM-teamet som har produsert NM de siste 15 årene. Da han var her oppe i fjor, på første befaring, var det en nydelig høstdag med spektakulær utsikt og da mente han at vi kunne få fantastiske bilder herfra med fjell og fjord som kulisser. Og kommer sola i tillegg, blir det helt fabelaktig, sier leder av NM-komiteen, Roger Fagerheim.

Bjørgen og Northug

Nylig kunngjorde Marit Bjørgen at hun fortsetter minst en sesong til. Og kanskje kommer Petter Northug også. Det gikk han i alle fall langt i å bekrefte under NM, del II, i Harstad.

– Nå skal ikke jeg spekulere i hvilke utøvere som er med neste år, men alle utøvere som er på landslag plikter å stille i NM. Alle kommer, det er det ingen tvil om. Her blir det spektakulært. Neste sesong er det litt annerledes. Det er VM i skiskyting i Oslo i mars, og det betyr at verdenscupen i Holmenkollen kommer i februar. Utøverne skal da faktisk rett herfra til Drammen og Holmenkollen. NM er midt i høysesongen for utøverne, sier Terje Lund.

I SPRINTLØYPA: Det er to alternativer for sprintløypa til NM. Her peker og forklarer Sylvi Pettersen Ofstad i den ene sprintløypa. Foto: Øyvind Sivertsen