I fjor sjarmerte han tv-seere over det ganske land som semifinalist i «Idol».

Men samtidig har Martin Schaal Mortensen utviklet seg til å bli det kanskje største talentet på mellomdistanseløping i Tromsø noensinne.

Etter en skadeplaget periode, er 18-åringen tilbake i full trening - og med klare ambisjoner for årets sesong.

– Målet er å komme meg godt ned på 1,55-tallet på 800-meter og veldig godt ned mot 4 blank på 1500 meter. Det hadde vært ideelt, sier Mortensen.

I dag er den personlige rekorden på 1.58,90. Og innerst inne er drømmen for årets sesong å presse tiden ytterligere litt ned.

- Hovedmålet for sesongen

– Kravet til senior-NM er 1.54,60. Et delmål er å komme ned på 1,55, men hovedmålet for sesongen er å klare det kravet, sier det ambisiøse løpstalentet.

Han skal løpe fire stevner i vår, men har siktet seg inn på hvor han kan innfri det store målet:

- Det er nok ikke realistisk å ta kravet noen andre steder enn Tyrvinglekene (12.-14. juni) eller Veidekkelekene (19.-21. juni), mener løpstalentet.

- Strukturert

NTG-trener Henrik Johnsen jobber en del med hurtigheten og spensten til BUL-løperen, som i det daglige trenes av Mats Lundin.

Han er imponert over hvordan Mortensen har jobbet på vårparten tross skadeplagene.

– Han har vært flink å gjøre de tingene han kan gjøre når han har vært skadet, og har vært veldig god i basistreningen med de utfordringene han har hatt, skryter Johnsen.

– Jeg vet at O2-opptaket mitt er der det burde være. Nå handler det om å holde teknikken i gang, kommenterer Mortensen selv.

- Teknisk ser det veldig bra ut. Han har jobbet med posisjonen i hofta, som har vært litt sittende før. Nå er han veldig flink til å ligge høyt med den, sier treneren.

Lettere

Dessuten er Martin Schaal Mortensen en håndfull kilo lettere fra fjoråret. Uten at han ønsker for mye fokus på dèt.

– Det er ikke det friidrett handler om. Vekttapet kommer blant annet av mer mengdetrening og at jeg trener annerledes enn før, da jeg blant annet spilte fotball, forteller 18-åringen.

I fjor vant Thomas Roth senior-NM på 800 meter med tiden 1.47,97. Dit er det et stykke frem for Mortensen foreløpig.

– Men klubbrekorden i BUL på 1.52,39 skal jeg ta i løpet av tre år, lover mellomdistansetalentet fra Tromsø.

LØPSTALENT: Martin Schaal Mortensen (18) i BUL Tromsø. Foto: Lars Eidissen