I ensom majestet kom Antony Mugo alene i mål på helmaraton rett før klokka 23.00 i kveld. Etter å ha løpet alene hele løpet var han kun sin egen konkurrent og kom i mål på tiden 2.26.14. Det er nesten seks minutter bak rekorden fra 1995 på 2.20.56.

- Det føles godt å vinne. Da jeg startet ønsket jeg å slå rekorden, men det klarte jeg dessverre ikke, sa Mugo rett etter målgang til iTromsø i det som er hans første deltagelse i Midnight Sun Maraton.

Rekordønske

MSM-sjef Nils Hætta er meget klar over at det er lenge siden noen har truet rekorden som har stått i 20 år, og selv om Midnight Sun Maraton ikke jakter særskilt på gode løpere innrømmer han at det er et ønske om å ta rekorden.

- Vi inviterer ingen eliteløpere, og rekorden er derfor ikke så enkel å ta. Men dette kommer vi til å ta opp til vurdering på et strategimøte til høsten, sier Hætta stående i målområdet minutter etter at Mugo kom i mål.

- Jack Waitz kom med et forslag om at vi skal vurdere å få i hvert fall de beste nordiske løperne og tilrettelegge for dem. Det kan skje allerede i 2016, og jeg vet at de beste norske løperne kan true rekorden som nå står, sier Hætta, som innrømmer at lysten definitivt er till stede.

- Det er på tide at rekorden blir slått nå. Slike ting kan ikke stå for lenge, og det samme gjelder damerekorden, sier han med et smil.

Han oppfordrer gode løpere til å ta turen til Tromsø i 2016.

- Vi får mange henvendelser fra agenter og løpere som ønsker invitasjon til Tromsø, så dette har jevnlig vært tema hos oss. Men for oss er det opplevelsene som er de viktigste, ikke tid.

Han trodde en stund at Antony Mugo skulle komme i nærheten av rekordtiden.

- Å løpe alene så lenge er tungt. Han klaget også på at det var litt kaldt, men det skal sies at det er minst like kjølig under New York Maraton. Da jeg løp der i 2011 var det rim på bakken da vi startet, forteller Hætta.

Gledesscener

Claire Grema fra England vant dameklassen på 2.49.06 og ble nummer tre totalt i begge klassene. Hun var helt i ekstase i målområdet etter sin sensasjonelle 3. plass.

- Jeg kan ikke tro at jeg klarte det! Det er helt uvirkelig, sier en strålende fornøyd Grima.

- Hvordan var det å løpe alene så store deler av løpet?

- Det var tøft, men jeg fikk mye motivasjon av publikum som heiet meg fram og den fantastiske midnattsola, sier Grima.

Antony Mugo, vinner helmaraton MSM 2015. Foto: Håkon Steinmo