Denne uka har en av Tromsøs mest spreke pensjonister, Dag Tessem, vært i Örnsköldsvik i Sverige på treningssamling sammen med flere av Tromsøs mest lovende hoppere. Tessem er en levende legende i hoppmiljøet i Tromsø, og  i 1968 var han nært med å komme på det norske laget til OL i Grenoble. To år senere ble han norsk mester i hoppernes B-klasse og dermed den første norske vinteridrettsutøveren fra Tromsø som vant NM-gull. 69-åringen har drevet med idretten siden han var fem år gammel, og har beholdt gløden og interessen for skihopp gjennom hele livet.

- Jeg synes det er utrolig artig og fremdeles ha muligheten til å drive idretten jeg elsker, for som jeg kan huske så har skihopp alltid vært en stor del av livet mitt. Selv om jeg ikke hopper så langt som før, så er det gleden, alle de positive opplevelsene og det å være en del av det fantastiske miljøet som gjør at man fortsetter år etter år, sier Dag Tessem til iTromsø.

Styreleder i Tromsøhopp, Magnar Ostnes, er til stede i Örnsköldsvik, og har tatt med seg hopptalentene Simon Klingeberg Osnes (15), Børge Hansen Utby (15), Eirik Svartdal Olsen (15) og Henrik Bjørkly Eriksen (10) til Sverige for å teste bakkene i hoppanlegget. Ostnes legger ikke skjul på betydningen av hvor mye Tessem har betydd og betyr for hoppmiljøet i byen.

- Han er aktiv på vinteren i Grønnåsenbakken, og er veldig flink på å instruere og hjelpe guttene i hoppbakken. Han er et forbilde og en viktig ressurs, skryter Ostnes.

Holdt på å legge opp

På mandag skulle Tessem sette utfor for første gang i hoppanlegget i Örnsköldsvik, men i sitt første hopp i så gikk det virkelig galt i enden av bakken. Etter å ha svevd nedover og satt sitt telemarknedslag, så fikk Tessem seg en virkelig overraskelse da bakken begynte å flate ut.

- Vi hopper i plastbakker på denne tiden, og da det flatet ut så byttet underlaget fra kunstgress til naturgress, og da ble det bråstopp for min del. Jeg var ikke vant til at friksjonen i skiene skulle øke så voldsomt, så da falt jeg og begynte å rotere rundt flere ganger, forteller Tessem.

Tanken om å legge skiene på hylla for første gang i sin karriere streifet tromsøværingen, men hans kone, Solveig Tessem, nektet at mannen hennes skulle slutte.

- Etter fallet tenkte jeg at "Er det på tide å legge opp og si seg ferdig?", men min kone, Solveig, sa at jeg ikke kunne gi opp nå, så jeg måtte bare prøve igjen dagen etter. Resten av hoppene gikk mye bedre, så jeg har ingen planer om å gi meg helt enda, smiler Tessem.

Styrelederen er glad for at Tessem ikke gir seg riktig ennå, og at hopplegenden gjorde et aldri så lite "comeback".

- Etter at vi overtalte han til å fortsette videre med hoppinga, så sa dagen etter at han hadde gjort comeback, humrer Ostnes.

For syv år siden ble Tessem hjerteoperert, men han er ikke plaget av det den dag i dag.

- Jeg føler meg veldig i bra form, og en forutsetning for akkurat det er at hjertet fremdeles fungerer og at jeg er en del av et  bra miljø, sier hopplegenden.

Kritisk til byens hoppanlegg

Hoppanlegget i Örnsköldsvik er et av mange anlegg i Sverige som holder internasjonal klasse, og hoppanlegget består av fem hoppbakker der den største er normalbakken. Örnsköldsvik er en by med knapt 30 000 innbyggere, men har et betydelig bedre hoppanlegg enn Tromsø, som kun kan skimte med Grønnåsenbakken.

- Jeg synes situasjonen er veldig trist. Det er kun halvparten så mange innbyggere som befinner seg i Örnsköldsvik, men har så vanvittig mye bedre treningsanlegg enn det vi har i Tromsø.  Jeg tror for eksempel det kunne vært midnattsolhopprenn i Grønnåsenbakken om sommeren, som jeg tror mange turister ville fått med seg. Det finnes mange flinke og fremadstormende talenter fra Tromsø, men jeg tror det er mange i Nord-Norge som ville ønsket et bedre hoppanlegg, enn at man må dra sørover eller til Sverige for å bedrive idretten om sommeren, sier Tessem.

Nå blir det snart en endring på akkurat det.

- Mobakken i Bardu blir lagt ned siden ingen hopper i den bakken, og dermed får vi plasten som brukes i den bakken. Om ett til to år så håper jeg vi kan drive skihopp i Tromsø om sommeren også, sier Ostnes.