Lørdag ruller endelig ballene igjen i England. I Tromsø tappes ølen i barene og spenningen stiger blant supporterne som har tatt turen ned på fotballpub lørdag formiddag.

Først ut er oppgjøret Manchester United mot Tottenham. En som ser fram til seier og tre poeng er leder i supporterklubben Red Army Tromsø, Reidar Stenersen jr.

– Vi må kommer nærmere Chelsea enn vi var i fjor. Det naturlige målet for oss er å ta steg. I fjor var vi vel sytten poeng bak Chelsea, men topp tre er nok drømmen i år. Jeg tror ikke United er god nok til å ta ligagull. Vi mangler spissen, for Rooney er alt for alene på topp.

«Neste sesong ...»

På andre siden av byen sitter leder i Liverbirds Tromsø, Jørgen Hjertsen som er sterk i troen på at Liverpool skal reise kjerringa og slå Stoke borte.

– Realistisk sett håper vi på en topp 4-plassering. Liverpool-fansen er kjent for å komme med utsagnet «neste sesong ...». Jeg mener at i år er året, sier Hjertsen, som fortsetter med å skryte av spillerkjøpene Liverpool har gjort.

– Vi har blant annet Benteke på topp som har vist at han kan score fra utenfor sekstenmeteren. Det gir supporterne en trygghet.

Rivaliseringen

Og det er kanskje helt greit at det er 500 meter mellom uteplassene til de mest populære klubbene i byen, for Liverpool- og Manchester Uniteds rivalisering går langt tilbake.

– Det har med historien å gjøre. Du kommer ikke unna rivaliseringen som er mellom klubbene, men det er kanskje ikke like mye slåssing lengre, verken i England eller i Tromsø, sier Stenersen.

– Rivaliseringen går helt tilbake til 1800-tallet og innførsel av varer fra Liverpool og inn til Manchester. Det var svært lite populært, så rivaliseringen har også et ikke-fotball-perspektiv.

Glass og stoler i veien

Men i Tromsø er det heldigvis fredeligere tilstander enn i England. Hjertsen og Stenersen er gode venner og gleder seg til «godbiten» i sesongen når lagene deres møtes.

– En United-supporter er alltid velkommen til oss for å få se god fotball, sier Hjertsen med et glimt i øyet.

– Kjæresten min er jo Liverpool-supporter, så jeg kan eventuelt gjemme meg bak henne.

– Det som skjer på en fotballbane i England kan ikke vi, som sitter i Tromsø, gjøre noe med. Det har gått glass og stoler veggimellom, men vi hopper ikke på hverandre fordi en United-spiller klinker ned en Liverpool-spiller. Sånn er det ikke her, sier Hjertsen.

Dropp den grå musa

De to supporterklubbene har til sammen opp mot 1.500 medlemmer, men det er ikke alle som er like aktive. Likevel skryter gutta av supporterkulturen på Tromsøs mange fotballpuber.

– Terskelen for å være med er lav. Sitter du hjemme med ei grå mus som lager vafler, men heller vil drikke pils og se fotball. Da er du hjertelig velkommen til oss, sier Hjertsen.

O’Learys, som er Tromsøs største fotballpub, ser fram til seriestart, hvor de vet at publikum kjenner sin besøkstid.

– Vi har tenkt å vise alt som sendes. Alle er velkommen uansett hvilket lag man måtte holde med. Men det er klart at det er Liverpool- og United-kampene som trekker flest folk, sier Yngve Ness, som er daglig leder på puben.

– Det kommer utrolig mange for å se Premier League-kampene våre. Vi gleder oss veldig til lørdag og seriestart.

– Hvem vinner i de to kampene lagene deres møtes da?

– Liverpool vinner på Anfield og United vinner på Old Trafford, slår Hjertsen fast.

– Jeg tror United tar fire poeng, sier Stenersen lurt.

Første oppgjør mellom Manchester United og Liverpool får vi 12. september.

TRYGGHET: Signeringen av Christian Benteke gir trygghet til Liverpool-fansen. Foto: Reuters / Alex Morton Livepic
MÅLGARANTIST: Manchester United-fansen håper at Rooney bøtter inn mål for klubben. Foto: Mike DiNovo-USA TODAY Sports