På lørdag ble El Clásico Ciclista de País Perez, populært kalt Perezrittet, arrangert for tredje gang. Narvikingen Bjørn Anders Johnsen (24) var først opp den knallharde avslutningen, og ambisjonene er å få sykle Arctic Race.

– Det blir kanskje litt vanskelig å komme med i Arctic Race allerede til neste år, men det er ikke umulig, sier Johnsen som ble satt voldsomt tilbake av sykdom.

– Jeg var en brukbar syklist da jeg var junior og syklet på juniorlandslaget. Så ble jeg satt tilbake noen år av kyssesyke og twar-virus. Det tok faktisk tre-fire år for å bli skikkelig kvitt det, men nå er jeg helt frisk igjen og har satset skikkelig i to år. Jeg føler også at det har gått bra, sier Johnsen, som forklarer at målet er å komme med på et kontinentallag.

– Fin avveksling

Perezrittet går fra Mikkelvik til toppen av Finnvikdalen, og distansen er på 84,8 kilometer. Dette var første gangen at Johnsen deltok på rittet, og han likte løypa godt.

– Som regel er det ganske flatt på ritt i nord, så det var en fin avveksling med de bakkene vi måtte gjennom, sier Johnsen som kombinerer sykkelsatsing med masterstudiet i siviløkonomi på BI.

– Vi kom inn i bakken med en gruppe på seks-sju ryttere, og så støtet jeg i bunnen. Jeg prøvde å stikke flere ganger, men klarte ikke å riste av meg alle. Til slutt ble det en duell mellom to mann. Da lot jeg han kjøre først på den siste flata og ventet på spurten. Og den gikk jo greit, sier vinneren og smiler.

Ingen uhell

Rittet ble arrangert for tredje gang, og har dermed blitt et fast innslag. Rittleder Bror Hartviksen kunne glede seg over både ny deltakerrekord og ingen uhell.

– Det var med 65 i fjor, og i år hadde vi 118 påmeldte. Det viser at folk liker dette rittet, sier rittlederen som allikevel er klar på at det viktigste ikke er antall deltakere.

– Vi ønsker å arrangere et kult ritt som folk liker, det er det viktigste, sier Hartviksen.

Han kunne glede seg over at det ikke ble rapportert inn noen uhell på veien. Faktisk skjedde det eneste uhellet før start.

– Det var en rytter som var uheldig og fikk hjulet sitt ødelagt to minutter før start. Det var ikke mulig å få fiksa, så han måtte bare sette seg i en bil og bli kjørt tilbake, forteller rittleder Hartviksen.

I dag arrangeres også det populære turrittet Birkebeinerrittet på Østlandet der flere tusen syklister tar seg over fjellet fra Rena til Lillehammer. Selv om Perezrittet kolliderer med Birken, er ikke Hartviksen opptatt av at de kanskje mister noen deltakere.

– Jeg har et inntrykk av at det ikke er så mange reiser nedover for å delta på det, men vi kunne kanskje fått med 20-30 stykker til hvis vi ikke hadde arrangert det denne helga. Uansett har vi alltid hatt rittet på denne tiden av året, og vi ønsker heller ikke å flytte på tidspunktet, forteller Hartviksen som kan slå fast at Perezrittet har kommet for å bli på rittkalenderen.

Andreas Setting måtte slippe tetduoen og trillet inn på tredjeplass. Foto: Anders Rossvoll
Hermann Hermansen punkterte rett før mål, og jogget derfor inn til fjerdeplass. Foto: Anders Rossvoll