I sommer fikk Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue (26) avslag fra Utlendingsnemnda (UNE) på begjæring av omgjøring av vedtaket om at han skal sendes tilbake til Nigeria.

I dag ble familiefaren hentet av politiet her i Tromsø og ført til flyplassen.

– En kjæreste, en elsket far til en 2-åring på Skjervøy og stefar til en 10-åring i Hamna. En kamerat, et sprudlende midtpunkt på fotball-laget Skjervøy IL med nr. 14 på ryggen. En mann som foretrakk å gi av det lille han hadde. Et av de aller beste eksempler på vellykket integrering jeg kjenner, skriver Jens Johan Hjort på sin Facebook-profil.

Familiegjenforening

Ordføreren har engasjert seg sterkt i saken og flere ganger tatt til orde for at «Chuks» må få bli.

– I dag ble han hentet. Flyet hans letter kl. 14 med kurs for Gardermoen. Snart går det et nytt fly til Nigeria. Han skal til et sted der han ikke kjenner noen. Fra et sted der han har alle sine kjæreste. Chuksonyedika Agbakwue har det tøft nå. Jeg bebreider ikke politiet. Det var fine mennesker som hentet ham. Dette gjorde de ikke med lett hjerte. Jeg bebreider heller ikke UDI. De gjør bare jobben sin. Men jeg stiller spørsmål ved hvordan vi kan være bekjent av å holde oss med et regelverk som tillater dette, fortsetter Hjort.

LES OGSÅ: – Vil ikke dra fra familien min

Likevel er det håp. Hjort mener at jobben starter nå og at familiegjenforening er stikkordet.

– Det ligger i ordet at det haster. To barn og en kjæreste må leve uten Chuks. Og Chuks må leve alene uten dem inntil vi har lyktes, skriver Hjort.

Lagkamerat i Skjervøy, Reidar Waage, ble oppringt i morges og fikk tilbringe en liten time med «Chuks» og hans familie, samt Hjort.

– Dette er ikke noe artig. Jeg føler meg tom. Jeg klarer ikke å forestille meg hvordan han har det akkurat nå. Det er en brutal måte å si farvel på, sier Waage.

– Vi gir ikke opp

Christer Johnsgård var til stede på flyplassen da "Chuks" ble sendt av gårde i dag.

– Det var så klart veldig trist da jeg sa ha det til han på flyplassen. Jeg sa til han at vi ikke gir opp og at dette bare er en hump i veien før ting blir som de skal være. Han kommer tilbake hit til familien sin før eller siden, det er jeg rimelig sikker på, sier Johnsgård.

Samtidig erkjenner Johnsgård at det nok vil ta tid å få "Chuks" tilbake.

– Men i det store perspektivet er det ikke sikkert at det blir så lang tid. Han må gjenforenes med familien sin og jeg skal gjøre det jeg kan og det vet jeg at det er mange andre som også tenker. Kampen er ikke over og det vet jeg at Chuks også vet, sier Senja-spilleren.

For at Chuks skal ha et håndfast håp, ga Johnsgård han et smykke.

– Jeg ga han et fotballsmykke og sa til han at han skal komme hit igjen en dag å spille med fotballkameratene sine. Fotballmiljøet i Troms har stått spesielt opp for Chuks og han har mange fotballvenner, så derfor ga jeg han det, så han husker det. Det er selvfølgelig veldig trist akkurat nå, men vi har ikke gitt opp å få Chuks tilbake, sier Johnsgård.

"Chuks" ble også i mai sendt til Trandum, men da fikk han komme tilbake til Tromsø. Dette fordi nigerianske myndigheter ikke ville skrive under på innreisepapirene til landet.

– Vi kan ikke gi opp denne saken før han har fått permanent oppholdstillatelse. Når de henter ham for andre gang til Trandum, tyder det på at det er en grunn for det. I verste fall sendes han til Nigeria. Uansett hva som skjer nå,  hvor "Chuks" havner i verden, så vet han at vi jobber for ham. Vi skal hjelpe ham, sånn at vi kan spille på samme fotballag igjen, sier Waage.

Fredag scoret "Chuks" for Skjervøy da laget vant 2-1 over Ishavsbyen. Kontrastene til dagens hendelser er ufattelig store.

GODE VENNER: Her er Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue og Christer Johnsgård på flyplassen før førstnevnte måtte dra i dag. Foto: Privat