Jens Johan Hjort snakket med Chuksonyedika «Chuks» Agbakwue et sted mellom klokken 19 og 20 i går.

Da ante verken Hjort eller «Chuks» noen fare.

I dag kom beskjeden om at han har blitt uttransportert til Nigeria da hans forsvarer Marit Sæther møtte opp til varetektsfengslingen

for den Tromsø-bosatte nigerianeren.

– Han er rett og slett sendt av gårde. Mens alle på denne siden jobbet mot en forlenget varetektsfengslingen for å motbevise at han er en unndragelsesfare, så sender de han ut. Det er rett og slett skammelig det de har gjort, sier Jens Johan Hjort til iTromsø.

Skulle flytte

Da Hjort snakket med «Chuks» i går kveld, hadde han fått beskjed om at han skulle flyttes til et annet sted på mottaket.

– Han lurte på hvorfor han skulle flyttes siden saken ikke var avgjort. Det er tydelig at heller ikke «Chuks» visste hva som var i ferd med å skje. Han forberedte fengslingssaken, mens kjæresten satt hjemme i Tromsø og forberedte sitt svar til advokaten. Nå er han en eller annen plass i Nigeria, i Lagos vil jeg tro, men ingen har hørt noe fra ham eller vet hvordan det går med ham. Vi er i sjokk alle sammen, sa Hjort ved  13-tiden.

Hånd- og fotjern

En time senere hadde imidlertid kjæresten Hanne-Marit fått kontakt med «Chuks». Da iTromsø var i kontakt med ordfører like før klokken 14, kunne han fortelle følgende.

– Jeg snakket med Hanne-Marit nå og hun har fått kontakt med «Chuks» for en liten tid tilbake. Han har fått til å ringe fra Nigeria og ble fraktet ut i går kveld i fotjern og håndjern sammen med mange andre som har begått alvorlige narkotikaforbrytelser. Etter en god stund på flyet kom en av de som hentet «Chuks» første gang og spurte hvorfor han hadde på seg håndjern og fotjern og fikk da tatt de av seg. I går kveld kom han fram til Lagos og det eneste han hadde med seg var norske penger. Heldigvis fikk han overnattet hos en kjenning av en av de han ble fraktet sammen med. Fysisk står det bra til med ham, men det er altså alt, sier Hjort.

Så mens det ble jobbet på høyspreng for å få forlenget varetektsfengsling i Tingretten, har altså «Chuks» blitt sendt ut av landet.

– De smuglet ham ganske enkelt ut uten at verken han, hans kjæreste eller advokat fikk beskjed. Jeg har mistet noen illusjoner og det er ikke hyggelig å miste tilliten til det norske rettssystemet på denne måten. Det var ikke mye igjen. Men nå har jeg mistet den aller siste rest av tro på norske utlendingsmyndigheter, sier Hjort.

– Skal tilbake

Jens Johan Hjort opplever situasjonen som skammelig, trist og sjokkerende og skrev et følelsesladet innlegg på sin egen Facebook-konto tirsdag formiddag.

– Han fortalte at politiet hadde begjært forlenget varetektsfengsling med fire uker. Ett av grunnlagene var unndragelsesfare. At han skulle gå i skjul. Chuks har aldri gjemt seg. Han bor sammen med kjæresten og sønnen sin i Hamna. Han trener med Skjervøy hver dag, og spiller henholdsvis hjemme- og bortekamp annenhver uke. Det ville være litt av en fallitterklæring om politiet ikke skulle klare å finne ham. Ingen - INGEN - skal fortelle meg at det har skjedd en misforståelse her. Her har man gått bak samtliges rygg, og frarøvet Chuks sine elementære rettigheter. I dag er en trist dag. For Norge. For norske utlendingsmyndigheter. Men først og fremst for en mann som kom fra et land der Boko Haram hadde drept hans nærmeste familie. Til et land der det lages skrytevideoer om justissektoren. En justissektor som i dette tilfelle har blottstilt seg fullstendig, skriver Hjort.

Nå intensiveres jobben for å få «Chuks» tilbake til Norge.

– Jeg har gitt beskjed til advokaten hans at det er penger på konto for innsamlingsaksjonen til «Chuks». Det skal brukes til å få innsyn i dokumentasjonen fra myndighetene på hva som har skjedd her. De må redegjøre i detalj for hva som har skjedd fra perioden i går kveld og til i dag. Det er helt vanvittig og så trist på så mange måter, så nå skal vi jobbe på høygir her hjemme for å få «Chuks» hjem. Vi har behov for penger, så vi håper flere folk vil støtte oss i arbeidet med å få ham hjem til familien sin i Tromsø, sier Hjort.

– Ingen forvarsel

Kompisen, lagkamerat og en av «Chuks» sine viktigste støttespillere, Reidar Waage fikk beskjeden i formiddag og er rystet over hva som har skjedd.

– Det har gått den veien vi har fryktet. Vi har mistet en knakende god kompis til fortauskanten i Nigeria, sier Waage til iTromsø.

Waage var i kontakt med «Chucks» i går han også.

– Da ante han ingenting om at en uttransportering kunne skje. Nå venter jeg på å finne ut hvorfor han er sendt ut av landet. Han hadde fått beskjed om at han skulle skifte avdeling, men jeg mistenker at dette er noe myndighetene har gjort for å kunne smugle han ut bakveien uten at noen skulle merke det.