Tromsøs beste kvinnelige skiløper avsluttet forrige sesong med å delta i verdenscupen i Holmenkollen. Planene for årets sesong var lagt. Andreassen skulle ta den gode sesongen et hakk videre, og i vinter igjen konkurrere med verdenseliten.

1. juni var 23-åringen en måned ut i sesongoppkjøringen. Sammen med samboer Thomas Åsheim og to andre venner hadde hun tatt turen til Sommarøya på Kvaløya på en sykkeltur.

– Jeg lå på hjul etter Thomas. Et lite øyeblikk var jeg uoppmerksom. Det var nok til at jeg kjørte i grøfta. Jeg husker ikke fallet, og kom ikke til meg selv før etter 20 minutter, forteller Andreassen, som ikke fikk tatt røntgen av annet enn skuldra på legevakta etterpå.

Resultatet var en hjernerystelse som fortsatt preger hverdagen hennes.

Stor innvirkning

At ulykken skulle få så stor innvirkning på de neste månedene, hadde hun ikke sett for seg.

– Siden juni har jeg vært sykemeldt fra jobben min som sykepleier, og har ikke kunnet trene. Ingen leger finner ut hva det er som er galt med meg, sier Andreassen.

To uker etter ulykken dro hun på et høydeopphold med samboeren. Der klarte hun tre økter før kroppen sa stopp.

Nå går dagene ut på å holde seg mest mulig i ro, og prøve å bli frisk.

– En lege sa at jeg kunne trene og ta smertestillende dersom jeg fikk hodepine. En annen sa at jeg ikke måtte finne på å trene, sier hun oppgitt.

Langrenn kommer i andre rekke for den aktive Tromsø-kvinnen som egentlig skulle hatt 9 til 14 ukentlige økter i høst. Nå er det en utfordring å komme seg ut av huset.

Nytt perspektiv

– Målet er å få en normal hverdag, og kunne jobbe igjen. Det viktigste er ikke lenger å gå på ski. Man får et nytt perspektiv på livet etter å ha vært hjemme i noen måneder. Det eneste jeg kan gjøre er å gå rolige turer. Jeg kan ikke se for lenge på TV eller PC-en, og heller ikke lese bøker. Da får jeg hodepine, sier Andreassen sittende hjemme i stua på Myreng.

Utenfor faller snøen mot bakken på utsiden av stuevinduet.

– Jeg elsker at det snør, og det kribler i beina, men jeg vet at dersom jeg prøver meg i skisporet, vil jeg bli for ivrig, sier hun.

Vil tilbake i sporet

De siste månedene har Andreassen blant annet tatt MR to ganger, EEG og røntgen.

– Legene gjør alt de kan. Nå er det utelukking av ting. Finner de en feil, vil det si at jeg har en hjerneskade. Så jeg ser helst at de ikke finner noe, sier Andreassen.

– Selv om jeg ikke gjør noe en dag, kan jeg fortsatt ha vondt, sier hun.

All motgangen til tross: Lysten på å lykkes i langrennssporet er ligger intakt.

– Det er litt fram i tid, men jeg har lyst å komme tilbake i skisporet igjen. Jeg var veldig fornøyd med å gå verdenscup sist vinter og ville gjenta det i sesongen som starter nå, sier Andreassen.

– Nå har jeg innfunnet meg med at ting tar tid. Nå handler det bare om å komme seg videre. Men det er kjedelig, sier Andreassen som ikke har kommet unna sammenligningen med en annen skiløper som også har slitt i høst.

– På Facebook skrev jeg at jeg og Petter Northug dropper OL i år. Det gjelder å holde humøret oppe, humrer Andreassen.

Solveig Wiggen Andreassen Foto: Ronald Johansen