Jan-Tore Skjærvik var mannen som sto bak oppstarten av rennet for 14 år siden, og var rennleder i fjor. Dagen etter løpet, 17. mars i fjor, omkom han i en skredulykke på Kattfjordeidet, 54 år gammel.

Fra 2014 skifter rennet navn til Jan-Tore Skjærviks minneløp.

- Det er veldig fint å kunne hedre minnet hans på denne måten. Når vi fikk snakket med familien, og de syntes det var greit, så var det egentlig aldri noen tvil. Jan-Tore var mannen bak Finnvikrennet og veldig mye av det som skjedde på Storelva, sier rennleder for årets løp, Jøran Bugge i Kvaløysletta Skilag.

Sterkt savnet

Han skiftet på å ha rennlederansvar sammen med avdøde Skjærvik. Han forteller at ildsjelen er sterkt savnet i miljøet.

- Han la til rette når andre folk var på jobb. Han tok seg turer ut i løypen og konfererte med kommunen. Når ettermiddagen kom, så var det strøkent. Det var hans liv, å være i løypenettet på Kvaløya, sier Bugge.

- Han var en drivkraft som fikk gjort det som skulle gjøres. Han var den første som stilte opp og den siste som dro hjem. Vi merker det, men vi er heldigvis en god gjeng som tar over arven hans. Vi har måttet mobilisere litt etter at Jan-Tore gikk bort, fortsetter Jøran Bugge.

Sønnene debuterer

108 deltakere mellom 13 og 70 år deltok på fjorårets renn. I årets løp, som går 15. mars, blir det nye ansikter på startstreken.

I løpets 14. år stiller Jan-Tore Skjærviks voksne sønner Rune og Stian på startstreken for første gang.

- Jeg er ikke veldig god å gå på ski, men vi har bestemt oss for å stille. Vi synes det er veldig fint at rennet lever videre, sier Rune Breen Skjærvik.

- Jeg har ikke fått trent så mye ennå, men det er vel på tide nå, legger han til.

ILDSJELER: Jøran Bugge, her som rennleder for NM på ski del 2 i 2011, synes det er flott å kunne hedre Jan-Tore Skjærvik med å omdøpe Finnvikrennet. Foto: Knut Jenssen