I den overbevisende borteseieren mot Hønefoss 2. påskedag ble Johansen belønnet med 8’er på iTromsøs spillerbørs og kåret til TILs beste spiller. Klubben jakter en plass i neste års eliteserie. Da vil det være ni år siden Johansen spilte sine siste kamper i eliteserien – to kamper som innbytter tidlig i 2006-sesongen for samme klubb.

Det er en tydelig lettere og bedre trent utgave av Jonas Johansen som er tilbake i TIL.

– Du ser at han har forandret helt kroppssammensetning slik vi kjenner han for et par år siden, sier fysisk trener i TIL, Truls Hallen.

– Vi har ikke gjort noen tester hvor Jonas har vært med resten av gruppen vår. Men det er ingen tvil om at han fyller ut sin rolle på en bra måte, fortsetter han.

– Jeg har gjort noen grep. Det har jeg absolutt. Det startet etter Kongsvinger-perioden da vi hadde Tom (Nordlie) som trener. Jeg spilte veldig mye stopper før jeg kom dit og ble flyttet opp som midtbanespiller. Vi hadde ekstremt mye løpetrening. Kroppen min responderte bra på det, sier 29-åringen.

Kostholdsregime

Han forteller at skadeavbrekket i fjor økte fokuset på riktig trening og kosthold.

– Jeg har noen regler som jeg har begynt med. Jeg spiser sjelden etter klokka 8, og jeg spiser mye proteiner i stedet for karbohydrater. Det blir fisk tre-fire ganger i uka. Når man får en gevinst av det så føler man at det bare er å fortsette.

Samtidig er Johansen mye mer aktiv på fritiden.

– Det blir hvertfall tre egentreningsøkter i uka. Ski og toppturer er jeg veldig glad i. Før i tiden ville jeg sett på film. Nå tar jeg en skitur for å få overskudd, sier han.

Og slår fast:

– Etterhvert som du blir eldre, så blir du mer bevisst på hva som skal til for å nå helt opp som idrettsutøver.

– Jeg har møtt han her (på SATS) flere ganger. Det tyder på at han har knekt noen koder der som går på trening og hvordan han skal klare å sette kroppen sin i den rette modus, skryter Truls Hallen.

Roser begge klubbene

Han får skryt tilbake av Jonas Johansen.

– TUIL har de siste årene bygd opp en kultur med fettmålinger og det gjør spillerne veldig bevisst på det. Mens i TIL etter at jeg kom hit, har det vært utrolig fokus på riktig kosthold. Du skal gjøre mye galt om du ikke kommer i god form av det regimet på Alfheim. Det er ingen tilfeldigheter, mener Johansen.

Han lar seg inspirere av spanske og italienske fotballspillere i treningsarbeidet.

- Der er de fotrappe med tynne muskler. Det er ikke de "store beistene" lengre. De små og tynne spillerne i England klarer seg mye bedre nå enn for fem år siden. Slik er den moderne fotballen som spilles nå, mener han.

Truls Hallen bekrefter at man i TIL trener mer i samme retning.

- Vi jobber ikke mye med tunge vekter for å si det slik. Vi jobber mer med frekvens og skadeforebyggende trening. Det er viktig å forflytte treningstilstanden av og til. Variasjon er nøkkelen til å lykkes, sier Hallen.

Fortsatt vil ingen i TIL snakke høyt om opprykk.

– Men du kan si at drømmen om spill i eliteserien er gjenfødt for min del, sier Jonas Johansen.

Jonas Johansen har byttet ut filmkvelder med toppturer på ski de siste årene. Her fra en fjelltopp i Kroken. Foto: Lars Eidissen