Rittet som skal hete "Ladies Tour of Norway" skal gå i Halden i august - parallelt med Arctic Race of Norway.

- Vi får hele verdenseliten på plass. De beste lagene kommer med sitt beste mannskap. Det er vi stolt over at vi greier å få til på første forsøk, sier rittleder Roy Moberg til iTromsø.

LES OGSÅ: Solveig (18) skal syke for seniorlandslaget.

Storstilt lansering

I kveld er det storstilt lansering av rittet i Halden. Korpsmusikk og gardister skal ta i mot rittets fem ambassadører som kjøres inn til tilstelningen i cabriolet av Halden-ordfører Tor Edqvist.

Den yngste av rittets fem ambassadører blir Solveig Edøy fra Tromsø. 18-åringen har syklet med seniorlandslaget etter en fenomenal fjorårssesong.

- Først og fremst er jeg kjempeglad for at jeg får lov til å være ambassadør. Jentene jeg syklet med i Nederland nylig (landslagstroppen, journ.anm.) ser jeg opp til. At jeg får lov til å representere det rittet med dem er stort, sier Edøy.

- I samråd med landslagsledelsen har vi hatt som fokus at vi skal plukke de mest talentfulle unge jentene som Norge har på landeveissykling for tiden. Solveig er én av dem, sier Roy Morberg.

Ønsker Arctic Race-samarbeid

Rittets tre etapper går samtidig som de tre siste etappene av Arctic Race of Norway.

- Jeg hadde absolutt planer om å være hjemme og titte på, så akkurat det er litt surt, sier Solveig Edøy.

Men det gir også muligheter. Hvis man får på plass finansiering på 200.000 kroner til å kunne filme damerittet fra helikopter, vil man forsøke å få inn bilder fra rittet i Halden i TV-produksjonen fra Arctic Race of Norway.

- Vi jobber med å finansiere livesendinger. Da håper vi å få til en form for samsending med korte sekvenser fra Halden. Arctic Race er selvsagt enormt mye større, sier Moberg.

- Da kan man få dekning over hele verden, dersom det blir innslag i de sendingene, sier Edøy forventingsfullt.

LES OGSÅ: Edøy fullførte gullrushet i NM.

Proffdrøm

I dag sykler hun for satsingslaget CK Viktoria, mens hun går på NTG Kongsvinger. Drømmer er å kunne drive med sykkel helprofesjonelt en dag, men som kvinnesyklist er det et uhyre trangt nåløye. Under Ladies Tour of Norway håper derfor Solveig Edøy å kunne markere potensialet sitt, selv om hun ikke har noen ambisjoner om plasseringer høyt på resultatlista.

- Med tanke på hvem jeg sykler mot, så er det ikke så mye jeg får gjort. Men når det blir filmet på tv så må prøve å vise seg frem, være med i brudd og sykle aktivt. Det er sånne ting jeg må tenke på når det er et så stort ritt, sier Solveid Edøy.