Norges Ishockeyforbund har innført et nytt regelverk som gjelder antall importspillere på hvert lag.

En begrensning på maks syv spillere med utenlandsk pass og innføringen av en internasjonal overgangssum i stedet for en låneavtale, som tidligere var mulig, gjlør nå at flere av topplagene i 2. divisjon, inkludert Tromsø Hockey, har valgt å trekke laget fra neste års 2. divisjon.

- Det er to grunner til at vi trekker laget. Det ene er innføringen av maks syv utenlansdke spillere på hvert lag. Jeg tror vi kunne ha stilt et lag i 2. divisjon, men da måtte vi minst hatt de syv utenlandske spillerene som er lov til å ha. Tidligere kunne vi ha låneavtaler som kostet 1.000 kroner for et år, men i år må det være en interasjonal overgangssum på 10.000 kroner. Det ganger syv, er 70.000 kroner. I tillegg til at det koster 15.000 kroner og melde på laget og dommerkompensasjon, havner vi på utgifter på over 100.000 kroner. Det er penger vi ikke har råd til å bruke. Det er ikke aktuelt å ta fra breddesatsingen for å få det til, sier styreleder i Tromsø Hockey, Chris Fenton til iTromsø.

Lever i håpet

I følge Fenton har fem av 10 lag som spilte 2. divisjon i fjor, trekt laget fra neste års seriespill. Blant dem er topplagene Haugesund og Prinsdalen.

- Dette er ikke slutten for elitesatsingen til Tromsø Hockey. Vi har god grunn til å tro at Hockeyforbundet går tilbake til bordet og ser på regelverket for 2. divisjon. Men det må vi bare se an, sier Fenton.

Uansett vil det bli spilt kamper.

- Alt handler om rekruttering nå. Jeg har alltid vært fan av å begrense antall utlendinger for å dyrke fram gode norske og lokale spillere, men per dags dato, har vi ikke mange nok eller gode nok spillere. Vi satser på bredden, men må ha stabil tilgang av 14-15 spillere i hvert kjønn og i hvert årskull, for å få til en stabil rekruttering. Vi har fantastiske U13 og U11-lag, men vi er ikke der nå at vi har mange og gode nok 17-18-åringer som bor i byen, sier Fenton.

- Men vi skal ha en A-lagssatsing. Det skal vi, men hovedfokuset vårt er på breddesatsingen, og den jobben begynner helt nede på barnehagenivå, det å få unger utpå isen. Så det kommer jeg og vi til å jobbe videre for, forteller Fenton.

Damelag i 1. divisjon

Men ironisk nok, ettersom Tromsø Hockeys herrelag trekker laget sitt fra 2. divisjonm, skjer det en opptrapping på kvinnesiden.

For første gang i historien skal Tromsø Hockey sitt damelag spille i 1. divisjon for damer.

- Vi har meldt damelaget på i 1. divisjon og vi håper det får økt oppmerksomhet. Det er betydelig billgere å spille med et lag i 1. divisjon for kvinner enn i 2. divisjon for menn. 1. divisjon kvinner er breddeserien og der er det ikke de begrensingene som nå er pålagt for 2. divisjon menn.

Selv med et par utenlandske spillere på laget, vil det ikke påvirke klubben.

- Vi har flest norske spillere og de utenlandske spillerne som er med har bodd i Tromsø i flere år eller kommet hit av andre årsaker enn å spille ishockey, så der vil det ikke være noen ekstra utgifter i forhold til det, forklarer Fenton, som neste uke går av som styreleder i klubben.

- Da skal jeg styre ungdoms- og breddesatsingen og jobbe videre med prosjektet "Skøyte123". I fjor hadde vi 120 barnehageunger i 5-års alderen utpå isen. Målet nå er å komme til enighet med kommunen, sånn at vi kan tilby alle barnehager tilbudet om fire timers skøytekurs. Det er utrolig hvor mye de lærer i løpet av de fire timene og det er særdeles viktig for rekrutteringen videre innen skøytesporten i Tromsø, sier Chris Fenton.