De meget talentfulle sjakkjentene er for tiden på en båttur fra Trondheim til Tromsø, som siste oppladning til sjakk-OL som starter til helgen.

– Vi skal spille en bykamp, Hamburg mot Tromsø. Vi møtte fire jenter fra Hamburg tidligere i sommer, så dette er returmatchen og blir siste oppladning til sjakk-OL, sier Monika Machlik.

Les også: Disse møtes til sjakkduell

Talentfulle jenter

Machlik forteller videre at hun er meget spent foran OL-debuten.

– Dette er første OL for meg og Edith og vi kom med på 2. laget til Norge i dameklassen. Vi gleder oss voldsomt. Det er utrolig spesielt å få OL-debuten på hjemmebane, sier Monika Machlik.

Ifølge iTromsøs sjakkekspert, Thomas Robertsen, har Tromsø meget spennende jenter på gang.

– Lørdag får vi jo også vite om Norge får med et tredjelag. Da vil Elise Schjøttem Pedersen få være med. Elise Forså falt akkurat utenfor denne gangen, så disse fire jentene er i realiteten et landslag, sier Robertsen.

Håper på seiere

Men Norges 2. lag som Machlik-søstrene representerer, er ikke forventet å kjempe om noen topplasseringer i OL.

– Vi har ikke en god sjanse til å gjøre det veldig bra. Vi er en liten sjakknasjon og spiller også på 2. laget til Norge, men vi håper å vinne en del kamper og gjøre det bedre enn forventet, sier 16-åringen.

Les også: Kan du slå henne i sjakk?

Førstelaget

Lørdag kommer OL-debuten. Machlik-søstrene har allerede klare målsettinger om å spille for 1. laget til fremtidige OL.

– Ja, i framtida så håper vi jo på det, så klart. Vi var ikke gode nok denne gangen noen av oss, men kanskje vi blir det senere.

Uansett er ikke Monika Machlik i tvil om hvor stort det blir og skulle spille OL på hjemmebane.

– Det blir nok det største jeg har opplevd hittil og jeg gleder meg veldig, sier Machlik.

Robertsen har gjennom sin rolle som leder for eliteutvalget i Norges Sjakkforbund også sett hvor gode Tromsø-jentene faktisk er.

– Det er artig at Tromsø har med utøvere i eget OL, og også veldig artig siden jeg har fulgt sjakkmiljøet i Tromsø veldig tett, men de er tatt med på bakgrunn av hvor gode de faktisk er, sier Robertsen.

Verdens fjerde største

Pressesjef i sjakk-OL, Morgan Lillegård, kan fortelle at arrangementet med sine 174 deltakernasjoner er verdens fjerde største idrettsarrangement etter sommer-OL, friidretts-VM og svømme-VM.

– Klokken 15 på lørdag spilles det 640 sjakkparti mellom 1280 spillere. Vi forventet mellom 155-160 nasjoner og det kom 174, så det er 700 flere tilreisende enn både vi og FIDE hadde regnet med og tatt høyde for. Det var stipulert med 2.500 tilreisende og det kommer 3.200, sier Lillegård.

Alle byens hotell er fylt opp, private hus er leid ut og Lillegård ser utrolig fram til å delta som pressesjef.

– Jeg bruker store deler av sommerferien min på dette og ser fram til å bli en del av historien som nå skapes. Det er det største idrettsarrangementet Norge har arrangert i form av antall nasjoner, sier Lillegård stolt.

Les også: Alle brikkene klare for "Chess"-suksess