Bodø/Glimt
4 - 0
Tromsø
tor 16. mai 18:00 Aspmyra Stadion
Bodø/Glimt
Trener: Kjetil Knutsen
Formasjon: 4-3-3
12 N. Haikin
12 Nikita Haikin
20 F. Sjøvold
20 Fredrik Sjøvold
18 B. Moe
18 Brede Moe
6 J. Gundersen
6 Jostein Gundersen
30 A. Sorensen
30 Adam Sorensen
26 H. Evjen
26 Håkon Evjen
7 P. Berg
7 Patrick Berg
14 U. Saltnes
14 Ulrik Saltnes
99 N. Zugelj
99 Nino Zugelj
9 K. Høgh
9 Kasper Høgh
8 A. Grønbæk
8 Albert Grønbæk
Innbyttere: Kjetil Haug, Odin Bjørtuft, Villads Nielsen, Brice Wembangomo, Jens Petter Hauge, Oscar Kapskarmo, August Mikkelsen
Tromsø
Trener: Jørgen Vik
Formasjon: 3-5-2
1 J. Haugaard
1 Jakob Haugaard
5 A. Jenssen
5 Anders Jenssen
28 C. Psyché
28 Christophe Psyché
4 V. Skjaervik
4 Vetle Skjaervik
3 J. Robertsen
3 Jesper Robertsen
6 J. Hjertø-Dahl
6 Jens Hjertø-Dahl
11 R. Jenssen
11 Ruben Yttergård Jenssen
8 K. Antonsen
8 Kent-Are Antonsen
23 R. Norheim
23 Runar Norheim
15 V. Erlien
15 Vegard Erlien
9 L. Nordås
9 Lasse Nordås
Innbyttere: Simon Thomas, Lasse Nilsen, Isak Vådebu, Mamadou Thierno Barry, Markus Johnsgård, Yaw Paintsil, Felix Winther, Jakob Romsaas
Hei og hjertelig velkommen skal du være til livedekningen av "Slaget om Nord-Norge" mellom Bodø/Glimt og Tromsø i den 8. serierunden av Eliteserien 2024 på norsk fotballs festdag - selveste 16. mai!
For mens bunadssølvet pusses og finskjorten strykes i norske hjem, lades det opp til ett av årets store høydepunkter for alle med hjerte for norsk fotball - den beryktede 16. mai-runden! Klokken 18:00 trilles åtte høyinteressante fotballkamper i gang i Bergen, Fredrikstad, Haugesund, Skien, Trondheim, Sarpsborg, Stavanger og ikke minst - Bodø. Her inviteres det til "Slaget om Nord-Norge" - et av norsk fotballs mest innbitte derbyer hvor enten Bodø/Glimt eller Tromsø kan påberope seg tittelen "best i nord" etter kampslutt.
Og sjelden har kontrastene vært større når disse lagene møtes. Bodø/Glimt topper tabellen i Eliteserien med 19 poeng etter de første sju kampene. De helgule har to poengs luke ned til serietoer Brann, men har også en kamp til gode på bergenserne. Tromsø, derimot, kommer til Aspmyra stadion som innehaver av bunnplassen i norsk fotballs gjeveste selskap. 16. plass med tre poeng etter seks kamper er tabellfasit for "Gutan" foran møtet med erkerivalen. Fire poeng skiller Tromsø fra Lillestrøm og kvalikplass i skrivende stund, men TIL har både en og to kamper til gode på lagene like foran seg på tabellen.
For å tømme ytterligere bensin på St. Hansbålet som allerede er "Slaget om Nord-Norge", har dette oppgjøret sjelden hatt så kontroversielle rammer som nå. Gaute Helstrup sendte sjokkbølger gjennom fotball-Norge da det 2. januar i år ble klart at den tidligere Tromsø-hovedtreneren hadde takket ja til en rolle som assistenttrener hos erkerivalen Bodø/Glimt. Kun to dager senere, 4. januar, ble årets spiller i TIL for 2023-sesongen, midtstopperbauta og Tromsø-oppvokste Jostein Gundersen klar for de helgule. Som om ikke det var nok, gjorde sjefsspeider, Jo Nymo Matland, overgang til Glimt i februar, mens den fotrappe ballteknikeren fra Vannøya, August Mikkelsen, gjorde overgang til Glimt fra svenske Hammarby 24. mars. Fra før av har de tidligere TIL-spillerne, Runar Espejord og Daniel Bassi, gjort samme karrierevalg. Foran kveldens oppgjør har Glimts utvalg av tidligere TIL-representanter attpåtil nektet å la seg intervjue av lokalmedier fra "Nordens Paris".
Glimt inviterer til folkefest på Aspmyra stadion etter å ha sikret seg en 2-4-seier mot Kristiansund forrige serierunde. I en kamp som havnet i søkelyset av helt ander årsaker enn fotballen - deriblant grunnet homofobiske tilrop fra tribunen - kunne Glimt til slutt ta med seg tre poeng hjem til Bodø. Albert Grønbæk (0-1), Pape Habib Gueye (1-1), Grønbæk (2-1), Gueye (2-2), Jens Petter Hauge (2-3) og Kasper Høgh (2-4) stod for scoringene på Nordmøre stadion. Seieren mot nordmøringene forlenget Bodø/Glimts ubeseirede sesongstart i Eliteserien 2024 - de helgule har ikke lidd nederlag i seriesammenheng på de siste åtte kampene i en rekke som strekker seg tilbake til 2023-sesongen. 4-2-tapet for Brann i nest siste serierunde i fjor var sist gang Glimt gikk av en Eliteserie-matte uten poeng.
Tromsø kommer til Bodø etter å ha sikret seg 2024-sesongens første poeng mot Odd på Romssa Arena forrige serierunde! Og for en måte å ta sesongens første trepoenger på! "Gutan" rundspilte Odd på eget kunstgress og ga seg ikke før det stod 4-0 i målprotokollen. Ruben Yttergård Jenssen (1-0), Vegard Erlien (2-0), Kent-Are Antonsen (3-0) og André Hansen (selvmål, 4-0) stod for nettsusen i "Nordens Paris". Seieren mot skiensklubben var kjærkommen for et Tromsø-lag som hadde til gode å ligne 2023-utgaven som begeistret fotball-Norge og tok bronse i Eliteserien forrige sesong. Søndag så man glimt av denne utgaven, og dermed kunne TIL smykke seg med sin første trepoenger siden 2-1-seieren mot Haugesund i nest siste serierunde i fjor.
Tilsvarende oppgjør på Aspmyra stadion i fjor endte i 0-2 og borteseier for de tilreisende fra Tromsø. Jakob Napoleon Romsaas (0-1) og Yaw Paintsil (0-2) gjorde målene den gang. Lagene møttes på samme bane i 4. runde av NM noen uker tidligere - da endte det 3-2 til det helgule hjemmelaget. Jens Hjertø-Dahl (0-1), Vegard Erlien (0-2), Nino Zugelj (1-2), Odin Bjørtuft (2-2) og Ulrik Saltnes (3-2) gjorde målene i en kamp som både vil huskes for en kontroversiell offsideavgjørelse mot Tromsøs Maï Traoré og Ulrik Saltnes' dramatiske overtidsscoring. Romssa-møtet endte i 2-3 og borteseier etter scoringer av Vegard Erlien (1-0), Faris Pemi Moumbagna (1-1), Amahl Pellegrino (1-2), Moumbagna (1-3) og Erlien (2-3). På de siste ti innbyrdes møtene i alle turneringer står Glimt oppført med sju seire, én har endt i uavgjort og Tromsø har tatt to seire.
Vi tar en rask gjennomgang av lagenes skadesituasjoner. I Glimt-leiren håper man å ha Håkon Evjen kampklar til "Slaget om Nord-Norge". Det samme gjelder Albert Grønbæk og Sondre Sørli. Grønbæk var usikker inn mot KBK-kampen grunnet en vond hamstring, mens Sørli fikk seg en vridning i ankelen mot gamle lagkamerater. Fredrik Bjørkan er usikker etter strekken han pådro seg mot Strømsgodset i runde 6.
Yaw Paintsil håper å kunne melde seg på for Tromsø etter å ha stått over mot Odd forrige serierunde. Sakarias Opsahl og Tobias Guddal vurderes fortløpende, ifølge TIL-lege Jorid Degerstrøm. Midtstopperkjempe Guddal måtte forlate banen mot Odd etter 40 minutter. Utover det forventes Jørgen Vik og Gard Holme å ha samme mannskap å plukke av som søndag kveld.
Mohammad Usman Aslam har det ærefulle hoveddommeroppdraget på Aspmyra stadion i kveld. Linjedommerne Jørgen Valstadsve og Alf Olav Rossland, samt fjerdedommer Martin Berg, utgjør resten av dommerkvartetten. Tom Harald Hagen og Monica Brun Løkkeberg stiller på VAR-tjeneste for anledningen.
Lagoppstillingene er inne og vi åpner med hjemmelagets utvalgte! Kjetil Knutsen gjør to endringer på laget som startet i Kristiansund søndag ettermiddag. Sondre Sørli er ute av vertenes kamptropp og erstattes av Håkon Evjen. Kristiansunderen pådro seg en vriding i ankelen mot gamle lagkamerater søndag. I tillegg foretrekkes Kasper Høgh foran August Mikkelsen på topp for vertene. Bodø/Glimts lagoppstilling fra høyre (4-3-3): Haikin - Sjøvold, Moe, Gundersen, Sørensen - Saltnes, Berg, Grønbæk - Evjen, Høgh, Zugelj.
Jørgen Vik og Gard Holme gjør, i likhet med trenerkollega Knutsen på motsatt trenerbenk, to endringer på laget som startet i 4-0-seieren mot Odd søndag kveld. Tobias Guddal måtte byttes ut med skade etter 40 minutter mot skiensklubben, og er ikke med i kamptroppen til Bodø. Han erstattes av Christophe Psyché. I tillegg kommer tidligere Bodø/Glimt-spiss, Lasse Nordås, inn på topp mot gamle lagkamerater på bekostning av Jakob Romsaas. Tromsøs lagoppstilling fra høyre (3-5-2): Haugaard - Jenssen. Psyché, Skjærvik - Robertsen, Hjertø-Dahl, Yttergård Jenssen, Antonsen, Norheim - Erlien, Nordås.
Lagene entrer i skrivende stund kunstgressmatta på Aspmyra stadion! 18 varmegrader, sol og flau til svak vind fra sørøst med vindkast på 3-4 m/s er værfasiten før avspark i Bodø. Vi er straks klare for første akt av "Slaget om Nord-Norge" mellom Bodø/Glimt og Tromsø!
Kampstart
Kasper Høgh triller i gang oppgjøret!
1' Vi registrerer oss at Glimt stiller annerledes enn først meldt. Evjen spiller indreløper, mens Grønbæk er skjøvet opp på kantplass for vertene.
2' Yttergård Jenssen snapper ballen og tvinger frem et hjørnespark for gjestene! God involvering av kapteinen!
2' Hjørnespark til Tromsø
4' Strålende frispilling av gjestene når Jenssen finner Yttergård Jenssen inne sentralt. Har mye å si for å få tannhjulene i dette Tromsø-laget til å gå, gjestenes kaptein.
5' Nordås er fremme og stresser Moe! Glimts midtstopper smeller ballen rett i en jagende Nordås og ballen forsvinner ut til femmeter. Tromsø-spissen benytter anledningen til å fyre opp de tilreisende supporterne i etterkant.
5' Frispark til Bodø/Glimt
6' Zugelj leter etter Sjøvold i mellomrom, men pasningen mot Glimts høyreback blir for upresis og forsvinner helt inn til Haugaard.
7'
8' Zugelj til innlegg fra høyre, men Yttergård Jenssen beiner unna egen målgård.
9' Frispark til Bodø/Glimt
9' Hjørnespark til Bodø/Glimt
11' Frispark til Tromsø
12' Zugelj til en brukbar mulighet! Glimt kombinerer seg inn i banen fra venstre og ballen havner til slutt i beina på Zugelj som får skutt på halvspretten fra 16-17 meter! Haugaard er imidlertid raskt oppe med labben og vipper den over tverrliggeren.
12' Hjørnespark til Bodø/Glimt
13' Høgh til værs! Den danske spydspissen nikker til på et innlegg fra høyre, men styrer den et par meter over tverrliggeren.
15' Glimt holder ballen i laget nå over en lengre periode.
16' Kasper Høgh er nære ved å stjele ballen like utenfor TILs sekstenmeter, men en strålende takling av Yttergård Jenssen hindrer dansken!
18' Mål for Bodø/Glimt, Albert Grønbæk scorer!
20' Mål for Bodø/Glimt, Albert Grønbæk scorer!
21' VAR
24' Drømmestart for Albert Grønbæk og vertene fra Bodø!
24' Antonsen kommer til innlegg, men ballen stanges ut til hjørnespark for gjestene.
24' Hjørnespark til Tromsø
25' Yttergård Jenssen slår et smart innlegg inn i Glimt-feltet i kjølvannet av hjørnesparket, men Nordås holdes akkurat tilstrekkelig unna av Gundersen som får et ublidt møte med stolpen i etterkant.
26' Så har Håkon Evjen satt seg ned inne på Glimts banehalvdel. Vertenes medisinske støtteapparat tilkalles.
27' Etter en liten runde med det medisinske støtteapparatet er Håkon Evjen på beina igjen og spillet klart til å fortsette.
29' Norheim forsøker å tvinge seg på utsiden av Sjøvold og lykkes med det! Vingbacken pirker ballen inn foran, men den har Haikin lest og fanger dermed i trygge keeperhansker.
30' Jostein Gundersen får hard medfart i en duell med tidligere lagkompis, Christophe Psyché. Det ser heldigvis ut til å gå bra med begge involverte etter den.
30' Frispark til Tromsø
33' Tromsø ser etter den lange mot Nordås på topp., men Moe faller av i tide og nikker unna.
33' Hjørnespark til Bodø/Glimt
35' Evjen får løsnet skudd med høyrebeinet fra 20 meter, men den går rett i blokka.
36' Nordås er på etterskudd i duell med Gundersen og midtstopperen tar telling. Har fått mye juling innledningsvis her, den tidligere Tromsø-spilleren.
36' Frispark til Bodø/Glimt
37' Gult kort til Vegard Erlien på Tromsø
37' Frispark til Bodø/Glimt
38' Frispark til Bodø/Glimt
40' Hjørnespark til Bodø/Glimt
41' Grønbæk skaffer seg nok en skuddmulighet som følge av strålende nærteknikk, men i denne omgang blokkeres avslutningen. Fantastisk kamp så langt av dansken!
42' Nordås forsøker å sette fart for TIL, men Evjen gjør en strålende gjenvinningsjobb og spinner litt rundt med Nordås i etterkant - til applaus fra hjemmepublikummet.
43' Moe forsøker den lange mot Zugelj, men pasningen ender opp helt inne hos Haugaard.
44' VAR
44' Hjørnespark til Tromsø
45' Frispark til Bodø/Glimt
45' Evjen prøver skuddbeinet fra 25 meters hold - rett i en oppofrende Runar Norheim.
45' Saltnes forsøker å spille ballen inn foran - ender i klarering fra Norheim.
45' Pause
Mohammad Usman Aslam sender lagene i garderobene og ved halv tid i "Slaget om Nord-Norge" står det 2-0 i målprotokollen! Det har vært en forholdsvis tett og jevn kamp i de første 45 i Bodø, men en magisk helgul treminuttersperiode mellom det 19. og 21. minuttet skiller lagene ved hvilen. Albert Grønbæk sørget først for 1-0 med et soloraid av de sjeldne, før samme mann touchet en retur fra Jakob Haugaard over mållinjen like etter. Vi er straks tilbake med akt to av Bodø/Glimt - Tromsø!
45' 2. omgang
45' Erlien sparker i gang andre omgang!
45' Spillerbytte Bodø/Glimt - Odin Bjørtuft går på, Odin Bjørtuft går av
46'
47' Skremmeskudd fra gjestene innledningsvis i akt to! Tromsø har på ingen måte gitt opp dette!
49' Robertsen forsøker å sette fart langs høyresiden, men stoppes effektivt og konsekvent av Berg.
50' Erlien tryller litt inne i Glimt-feltet og vinner en corner for gjestene.
50' Hjørnespark til Tromsø
51' Hjørnespark til Tromsø
52' Yttergård Jenssen finner Nordås på bakre stolpe og spissen får nikket ballen ned i retning Glimt-buret, men Haikin fanger den og holder i fast grep like foran Erlien.
52' Frispark til Tromsø
55' Høgh er nære ved å krangle seg fri på løp inn i bakrom, men blir stoppet av Tromsø-forsvaret. Ballen smeller via dansken og går helt inn til Haugaard.
55' Evjen rykker seg fri ute til høyre og klemmer til fra spiss vinkel - rett i Skjærvik.
56' Erlien er nære å finne Antonsen motsatt, men en viktig tå fra Sjøvold styrer ballen tilstrekkelig slik at innlegget forsvinner forbi Tromsøs indreløper! Hadde ikke den berøringen kommet, ville Antonsen kunne avsluttet på blank kasse mot Haikin!
57' Norheim finner Skjærvik inne i Glimt-feltet, stopperen forsøker å forlenge mot en lagkamerat, men ballen snappes av Grønbæk.
60' Patrick Berg tester skuddfoten! Glimt-kapteinen fyrer fra drøyt 20 meter, men sender den et godt stykke utenfor.
60' Frispark til Tromsø
61' Frispark til Bodø/Glimt
61' Sørensen vipper ballen inn foran fra venstre, men Psyché beiner unna.
62' Mål for Bodø/Glimt, Kasper Høgh scorer!
65' Hjørnespark til Tromsø
65' Hjørnespark til Tromsø
65' Hjørnespark til Tromsø
66' Glimt kontrer umiddelbart etter corneren og Sørensen leter etter Høgh på bakre stolpe! Innlegget slås imidlertid litt for langt foran Høgh som dermed må se den seile uforstyrret forbi.
68' Stor stemning blant hjemmelagets supportere akkurat nå! De aner tre poeng mot erkerivalen nå, de fremmøtte.
69'
69' Spillerbytte Tromsø - Jakob Romsaas går på, Jakob Romsaas går av
69' Spillerbytte Tromsø - Lasse Nilsen går på, Lasse Nilsen går av
69' Spillerbytte Bodø/Glimt - Jens Petter Hauge går på, Jens Petter Hauge går av
69' Spillerbytte Bodø/Glimt - Oscar Kapskarmo går på, Oscar Kapskarmo går av
72' Psyché forsøker å piske ballen opp mot en feilvendt Romsaas, men ballen spretter via og går helt inn til Haikin.
73' Mål for Bodø/Glimt, Jens Petter Hauge scorer!
76' Spillerbytte Bodø/Glimt - August Mikkelsen går på, August Mikkelsen går av
76' Spillerbytte Bodø/Glimt - Brice Wembangomo går på, Brice Wembangomo går av
76' Like før spillebyttene kommer Jakob Romsaas seg til en brukbar mulighet inne i Glimt-feltet, men innbytteren sleiver ballen et par meter utenfor.
77' Spillerbytte Tromsø - Markus Johnsgård går på, Markus Johnsgård går av
77' Spillerbytte Tromsø - Felix Winther går på, Felix Winther går av
77' Frispark til Tromsø
79' Frispark til Bodø/Glimt
80' Frispark til Bodø/Glimt
82' Antonsen og Nilsen smeller til i en kraftfull dobbel sklitakling på Mikkelsen når Glimt forsøker å kontre. Spørs om ikke det lå en liten "takk for sist" i de sklitaklingene.
84' Tromsø forsøker å kombinere seg fri langs venstre, men "Gutans" forsøk ender til slutt med en lang klarering fra Haikin.
84' Spillerbytte Tromsø - Yaw Paintsil går på, Yaw Paintsil går av
86' Glimt kontrer med Hauge og Wembangomo, men innlegget fra sistnevnte snappes av Skjærvik.
86' Frispark til Tromsø
88' Kapskarmo forsøker å slippe fri Mikkelsen, men Glimts offensiv stoppes i denne omgang.
90' Temperatur mellom Gundersen og Paintsil etter en sklitakling fra førstnevnte på sistnevnte! Aslam rydder opp mellom de to involverte uten store problemer.
90' Yttergård Jenssen løfter opp mot Johnsgård, men Gundersen får ryddet unna for vertene.
90' Lasse Nilsen forsøker å tvinge seg forbi ute til venstre, men stoppes effektivt av Wembangomo.
90' Frispark til Bodø/Glimt
90' Kampen er slutt