Hamza fikk beskjeden før jul, og ble sendt hjem til belgiske Eupen. I går kom beskjeden om at Helmke er fristilt fra kontrakten med TIL.

– Vi ble enige om at dette passet for begge parter, og kontrakten er nå avsluttet. Årsaken ønsker jeg ikke å gå inn på. Etter juleferien har vi hatt samtaler der vi ble enige om at det passet at vi nå skiller lag, forteller sportssjef i TIL, Svein-Morten Johansen, til iTromsø.

Kom for sent

iTromsø kjenner til at den 28-årige midtbanespilleren har slitt med å finne seg til rette i byen.

– Jeg ønsker ikke å gå inn på årsaker om ham, det er ikke opp til meg. Det var en felles enighet om at han nå er ferdig, sier sportssjefen.

Kontrakten blir terminert, og TIL betaler ingen lønn til 28-åringen.

Da Hamza og Helmke ble signert satt Svein-Morten Johansen i sjefsstolen, og Agnar Christensen var trener.

– Det er ikke noe skyld å fordele. Vi har gått gjennom fjorårssesongen grundig, og hver beslutning vi har gjort har vært et valg. Nå har vi fått en bra kvalitetssikring på det vi gjør, sier Johansen.

Han har følgende forklaring på bomkjøpene.

– Spillerne vi har hentet har vært billige. Det er mange årsaker til at de ikke har slått gjennom. Man skal aldri undervurdere hvor vanskelig det er å komme til en klubb som har problemer. Vi vet fra før at Helmke har vært en solid posisjonert spiller i Finland, og vi hadde utfordringer i høst.

Ikke hastverk

Uten Helmke, og med Marcus Sahlman langtidsskadd, har TIL nå 17 spillere på proffkontrakt. Det betyr at Johansen skal gjøre fem signeringer før sesongstart 6. april.

– Vi jakter spillere i alle posisjoner, og stallen er på plass når serien starter. Da har vi 22 knallgode spillere.

– Så sportssjefen er fornøyd med at spillerne kan komme på plass når serien sparkes i gang?

– Ja. Det som er viktig nå er at vi har et godt grunnlag med de spillerne vi har. Vi har spillere som er 100 prosent viktige for oss.

Noen av dem som skal signeres kommer trolig fra klubbens ungdomsavdeling. Onsdag la Mikael Norø Ingebrigtsen inn sin søknad med hat trick mot Finnsnes.

– Vi har aldri vært så mange unge lokale som i fjorårssesongen. Det var et bevisst valg fra klubben, sier Johansen.

Hendrik Helmke har ikke besvart iTromsøs henvendelser.

BOMKJØP: Zakari Hamza fikk ingen eliteseriekamper for TIL. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen