Mediehuset iTromsøs egen sjakkekspert, Thomas Robertsen har delte meninger om at Russlands damelag nå får delta i nesten måneds sjakk-OL i Tromsø.

- Jeg kan forstå at organisasjonen i Tromsø lar de delta når de blir truet med søksmål og advokater. Det er veldig bra for sjakken, sportslig sett, men det bærer med seg et regime som gjør det de må for å få igjennom det de vil, sier Robertsen.

Les også: Risikerer saftig baksmell

Frykter for omdømmet

Robertsen mener det i verste fall kan skade omdømmet til sjakksporten.

- Det har vært mye bråk for ingenting og jeg er redd for at dette kan skade omdømmet til sjakken som sådan, sier han.

Samtidig mener han at man må lære av prosessen.

- Det er synd at saken har kommet i den situasjonen. Jeg prøver ikke å legge noe skyld på noen. Russland burde meldt seg på innen fristen, men kanskje sjakkorganisasjonen i Tromsø burde vært ute tidligere og mer aktiv når de så at fristen var i ferd med å renne ut og de regjerende verdensmestrene ikke var påmeldt, sier han undrende.

- Folk bryr seg ikke om prosessen. Man glemmer at det er det russiske forbundet som ikke har overholdt fristen. I stedet blir det oppsiktsvekkende når man plutselig ser at de ikke får være med og det er uheldig legger han til.

Les også: - Ikke et knefall

Politisk maktkamp

I løpet av sjakk-OL i Tromsø i august skal Verdenssjakkforbundet (FIDE) velge ny president. Robertsen er ikke i tvil om at maktkampen mellom presidentkandidat og tidligere sjakkener Garry Kasparov og sittende president, Kirsan Iljumzjinov, er bakgrunn for mye av det som har skjedd.

- Jeg er ikke i tvil om at det er et politisk bakteppe bak det hele med bakgrunn i det foregående valget som skal skje, sier Robertsen.

Samtidig som han ikke vil klandre OL-organisasjonen i Tromsø, mener han de siste dagene sier noe om FIDEs rolle i sjakkverden.

- Det viser at de ikke skyr noen midler for å få viljen sin. Igjen, det er bra for sporten at Russland, men det er synd at saken har gått så langt, sier han.

Les også: Kasparov med full støtte til Tromsø