- Det er nesten som et nytt liv. Å sove gjennom en hel natt er fantastisk, sier Jens Kristian Berg til itromso.no

I dag flyr han tilbake til hjembyen sin for å gjøre comeback i MSM etter flere år med skader og smertehelvete. 46-åringen har preget både MSM og søsterarrangementet Mørketidsløpet i en årrekke. Sistnevnte vant han fem år på rad fra 2007 til 2001 og han har også vunnet maratondistansen på MSM, senest i 2011.

I 2012 måtte han kutte ut maraton og løpe kortere distanser på mila og halvmaraton. I fjor stod han helt over.

- Jeg stiller i morgen. Hadde det ikke vært for at det var NM og jubileumsåret til MSM hadde jeg neppe stilt. Det er mer for å ta seg en tur opp og oppleve stemningen som er der oppe, sier Jens Kristian Berg til itromso.no.

LES OGSÅ: OL-løper klar for MSM

Trappet ned treningen

Ambisjonen er med andre ord langt mer moderat enn tidligere. De siste årene har det viktigste vært å kvitte seg med store smerter, som har preget livet til finansmannen kraftig.

- I fem-seks år har jeg ikke klart å sove uten å våkne opp midt på natta av smerter. Men det siste halvåret har jeg ikke hatt noen smerter, sier Berg.

Han forteller at han har vært plaget både med tretthetsbrudd i leggen og en røket menisk i hofta.

- Hvis du løper 20 mil i uken på asfalt er ikke sunt for noen mennesker. Det blir som en gammel bil. En dyr Mercedes er ikke i like god stand når den er kjørt 200.000 kilometer.

Først i april i år begynte Berg med løpetrening igjen. I de mest intense treningsukene i vår har Berg løpt 14-15 mil.

- Det er fortsatt ganske mye?

- Jeg har stort sett lløpt til og fra jobb. Jeg har ikke hatt de kvalitetsøktene og de lange turene. Skal du gjøre det bra i et maraton på vårparten må du bygge mengde det siste halvåret. Jeg har stort sett trent alternativt på sykkel og ski, sier han.

- Bør unngå asfalt

Alternativ trening er en oppskrift som professor Eyvind Enoksen ved Norges Idrettshøgskole anbefaler. Han trekker frem skigåing som en gunstig alternativ treningsform for mennesker som satser på langløp.

- Skal du satse på maratonløp må du løpe omtrent så mye som han har løpt, mellom 150 og 200 kilometer i uka. Men løper man alt på asfalt er det unødvendig og veldig stor belastning, sier Enoksen og peker på alternative treningsformer:

- Man kan løpe på tredemølle og terreng for å unngå det ensidige støtet som du får muskulært ved å lande på asfalten. Og man bør ta hensyn til hvilke sko du bruker. Skal du hevde deg i maraton må du løpe mellom 150 og 200 kilometer i uka.

Dessuten mener professoren at løping i vann er en undervurdert treningsform.

- Jeg ville løpt noen kilometer løping i vann. Da Joan Benoit slo Grete Waitz i OL i Los Angeles 1984 var hun skadet i forkant av mesterskapet. Hun trente 10 uker i vann og to uker på bane før mesterskapet og vant. Så det er en veldig god form for trening til maraton, sier Enoksen.

Håper på nordnorsk skittvær

Selv om Jens Kristian Berg tviler på at han kan melde seg på i kampen om selve NM-gullet, håper han fortsatt å kapre edelt metall i hjembyen.

- Jeg skal prøve å vinne NM i veteranklassen. Det er min ambisjoner for året, sier han.

Totalt håper han å kunne være inne blant de 10 beste.

- Det kan bli et artig løp. Det er spesielle værforhold som er med 6 grader og vind. For meg passer det helt perfekt, for det er ikke alle som liker de greiene der. Det kan bli noen sørnorske stive muskler over bruovergangene er, sier 46-åringen lett humrende.

- Helsa er kanskje viktigere enn NM-medaljer?

- Det er alltid artig å få NM-medaljer, men man må se sine begrensninger når man blir 46 år, konstaterer Jens Kristian Berg.