I disse dager arrangeres det "Basketakademiet" i Tromsøhallen, en basketskole med 95 lovende baskettalenter av begge kjønn til stede for å lære mer om idretten. Instruktørene på basketskolen er blant annet lokale Tromsø Storm-spillere som Simon Tronstad Jacobsen og Johannes Lange, men også internasjonale trenere som kommer fra basketnasjoner som Hellas og Litauen.

Og i sentrum står Dana Meknas med hovedansvaret for basketskolen i Tromsøhallen. 18-åringen sjonglerer en hektisk hverdag som baskettrener, frilansjournalist, verv i sportslig utvalg og nå prosjektleder for "Basketakademiet".

- Bakgrunnen for skolen er at jeg har blitt tatt opp i et lederprogram som Norsk Friidrett og Gjensidigestiftelsen arrangerer hvert år. Det er 100 lederplasser ledig, men de aller fleste går til utøvere som driver med  friidrett. Men meningen er at man skal sette opp et prosjekt, og  mitt prosjekt ble å sette opp en basketskole. Det er kun to av de 100 fra basketmiljøet med, og jeg er den eneste som arrangerer basketskole, så det er litt kult, sier Dana Meknas til iTromsø.

Høster mye skryt

De aller fleste som har deltatt på basketskolen har latt seg imponere over jobben Meknas har lagt ned. Blant de unge basketspillerne så er den internasjonale trenerduoen Stepas Zilys og Konstantinos Filippopoulos til stede for å lære barna om basketball. De har til sammen 40 år som erfaring som profesjonelle baskettrenere, og er kandidater til jobben som den nye hovedtreneren for Tromsø Storm Ungdom.

- Hun er et unikum. Når jeg først fikk mail fra henne om alt hun hadde planlagt, så var jeg bombesikker på at hun minst var 25 år,  så jeg ble mildt sagt svært overrasket når hun sa hun bare var 18 år. Jeg er svært imponert over jobben hun har gjort, sier litauiske Stepas Zilys.

- Det er veldig imponerende det hun har fått til. Det krever mye å sette opp en slik basketcamp, og hun bør være svært stolt over jobben hun har gjort, sier greske Filippopoulos.

- Hun er veldig flink på slike lederjobber, så all ære til henne, sier Simon Tronstad Jacobsen, som til daglig spiller på Tromsø Storm.

- Veldig lærerikt

Meknas synes utfordringen og prosessen har vært veldig lærerik, og under intervjuet passer hun ofte på å nevne at hun har fått mye hjelp og støtte fra Tromsø Storm Ungdom, samarbeidspartneren Coop Extra og kyndig personell i klubben.

- Jeg begynte på basket for åtte år siden, men da var det bare lek og moro. Men etter hvert ble jeg trener for et J14-lag i Tromsø Storm, og jeg må si at jeg trives veldig godt med det ansvaret Jeg håper jeg får muligheten til å trene de videre også, fordi det gir meg så mye å være med de, sier Meknas.

STORFORNØYD MED SKOLEN: Her er Dana Meknas sammen med G12-spillerne i Tromsø Storm Ungdom. Foto: Robin Andersen
TRENERDUO: Konstantinos Filippopoulos og Stepas Zilys er til stede i Tromsøhallen. Foto: Robin Andersen
INSTRUKTØRER: Tromsø Storm-spillerne Simon Tronstad Jacobsen og Johannes Lange (i midten) er instruktører under "Basketakademiet". Foto: Robin Andersen