Tirsdag skrev iTromsø om møtet mellom ordførerkandidat Jarle Aarbakke, byrådslederkandidat Kristin Røynmo og fagforeningene. Her kom det fram at partiet ikke lenger støtter planene om et badeland til 700 millioner kroner på Templarheimen.

Det ryster Tromsø Idrettsråd.

- Badelandssaken har pågått i flere år, og de siste årene har det vært jobbet hardt, målrettet og det har vært tverrpolitisk enighet. Når man da, like før det skal vedtas, uttaler at man vil bygge et annet badeland, vil det måtte omprosjekteres og man må gå gjennom en ny runde med hva det skal inneholde. Åpenbart må noe kuttes bort. Hele prosjektet settes på spill like før målstreken, sier Lars Olav Sparboe, anleggsansvarlig i Tromsø Idrettsråd, til iTromsø.

Les hele valgprogrammet på Arbeiderpartiets nettside

- Skuffende

Sparboe mener kommunen, med Høyre ved roret, har videreført det som ble påbegynt under forrige regime - i tillegg til å ha iverksatt konkrete byggeplaner for det nye Tromsøbadet hvor det også skal etableres et klatreanlegg i internasjonal klasse og et kompetansesenter for idretten i Troms.

- Det har vært en god prosess fram til nå. Mye som er gjort må nå gjøres om igjen. Dette prosjektet har stått øverst på ønskelisten vår i sju år, sier Sparboe.

- Totalt urealistisk

De mener at partiets utspill om badet i beste fall vil medføre ytterligere utredninger og kostnader med utsatt byggestart.

- Vi er veldig bekymret for at mye blir kuttet ut. 50-meters svømmeanlegget er i fare. Vi er bekymret for videre utsettelse og ekstra kostnader som følge av dette. Mange millioner kan måtte bli brukt på ny prosjekteringsrunde, sier Sparboe.

Han legger til at kommunens belastning av den totale kostnadsrammen ikke er 700 millioner kroner.

- Realiteten er at kommunen kommer til å få svært mye anlegg for hver investerte krone fordi det er jobbet med andre finansielle virkemidler som vil lette belastningen på kommuneøkonomien, sier Sparboe.

- Når det gjelder Aps utspill om å bygge et svømmeanlegg til 200 millioner kroner, kan vi med en gang si at dette er totalt urealistisk, legger Sparboe til.

- Skal bygge badeland

Kristin Røymo (Ap) ønsker å forsikre idrettsrådet om at Ap vil være med på å bygge badelandet i Tromsø.

- Vi har ikke snudd i Templarheim-saken. Vi skal bygge badeland og 50-meters basseng. Det er ingen tvil om at vi skal bygge dette bassenget, som er selve grunnlaget for prosjektet, sier Røymo.

Hun forteller at deres bekymring er den økonomiske situasjonen i kommunen.

- Den er så alvorlig at vi må forsikre oss på alle investeringer. Det er grunnen til at vi gikk ut med denne advarselen. Vi har ikke fått saken ennå, og når vi får den til behandling fra byrådet skal vi gå nøye gjennom den for å forsikre oss om at vi ikke tar noen risikoer. Tromsø kommune kan ikke ta noen risikoer slik økonomien er nå, sier Røymo.

Røymo forteller at det kan hende man må begynne med noen deler av anlegget og bygge resten når kommunen har økonomi til det.

- Realiteten er at badelandet er i spill på grunn av kommuneøkonomien. Hvis vi skal være hundre prosent sikker på at vi får bygget må vi også ha en avtale om at vi kun skal bygge det vi kan bære. Det skal Arbeiderpartiet gjøre. Vi skal sørge for å bygge den infrastrukturen slik at vi kan utvikle idretten som skal inn på Templarheimen, sier Kristin Røymo.

FORNØYD: Jonny Ternlid og Lars Olav Sparboe fikk det som idretten ville av RDA i går. FORNØYD: Jonny Ternlid og Lars Olav Sparboe fikk det som idretten ville av RDA i går. Foto: Marius Hansen/arkivfoto