Den hardtslående skuespilleren Vinnie Jones var en gang mest kjent for sin kompromissløse spillestil på fotballbanen. Jones kunne alle tjuvtriks som fantes og var også opphavsmannen til flere av dem. Et av yndlingstriksene var først å sparke ned en motstander, for deretter være fair nok til å dra vedkommende opp igjen. Gjerne med et solid grep under armhula og helst etter hårene.

Verdenssjakkforbundet FIDE og Tromsø 2014 har tatt remis og det russiske damelandslaget i sjakk, samt 8 andre nasjoner i åpen klasse, får også delta i Tromsø-OL som starter neste helg. Sportslig er dette fantastiske nyheter.  Et sjakk-OL uten de regjerende olympiske mestrene ville sett snålt ut. Mye er sagt om prosessen og støyen rundt dette og nå skal vi holde fokus på det positive. Men siden FIDE-presidenten ikke kan norsk eller leser denne spalten, tillater jeg meg å gi han et kakk på skinnleggen som avslutning på saken for egen del.

Konflikten med Tromsø 2014, som jeg langt på vei mener FIDE selv har startet, har et politisk bakteppe. Kirsan Ilyumzhinov står til valg som president og for første gang på 19 år tror jeg han frykter sin motstander, sjakklegenden Garri Kasparov. Valget avgjøres ved at hver deltakernasjon, uavhengig av størrelse og antall sjakkspillere, er representert med hver sin delegat. Disse avgir sin stemme under FIDE-kongressen 9.august. Oversiktlig og greit tenker dere sikkert. Langt derifra.

Et nytt elektronisk påmeldingssystem som er lansert av FIDE selv er en del av kjernen for bråket. Det kom raskt inn flere tilbakemeldinger på at systemet har vært lite brukervennlig. Administrasjonen i Tromsø 2014 har derfor måtte bruke svært mye tid på å hjelpe flere nasjoner som har hatt problemer med påmeldingen. Ilyumzhinov og FIDE har hevdet at Tromsø 2014 langt på vei kun har hjulpet nasjoner med delegater som vil stemme på Kasparov. Altså at Tromsø 2014 har en politisk agenda, mens de selv kun er opptatt av rettferdighet.

Siden jeg kjenner flere av de som jobber i administrasjonen godt og vet hvilken innsats de har lagt ned gjennom lang tid, finner jeg FIDEs påstander tvilsomme. Forrige helg, midt i kampens hete, utviklet det hele seg til å bli parodisk. I rettferdighetens navn, med påkoblet og medfølende 1000- meterblikk, lot presidenten seg avbilde i t-skjorte med navnene på alle de nasjonene som angivelig var utelatt med vilje. Takk for sist Tromsø 2014! Det var belønningen for at dere har håndhevet FIDEs egne regler og bestemmelser.

Tankene går atter til Tom Lehrer, den amerikanske låtskriveren og samfunnsdebattanten. Kjent for sine sterke satiriske tekster og sitater. Et av de mest kjente sitatene skal ha kommet etter at Henry Kissinger vant fredsprisen i 1973. Lehrer hevdet at når virkeligheten overgikk den politiske satiren da hadde han utspilt sin rolle som kritiker.

Nå skal vi helst se frem til et fantastisk arrangement som braker løs allerede neste fredag med en spektakulær åpningsseremoni. Jeg tillater meg likevel en aldri så liten undring om veien videre for FIDE etter OL og presidentvalget. Spesielt om Kirsan Ilyumzhinov vinner igjen. Hva skal da til for å få inn nye krefter om selveste Kasparov kommer til kort? Kanskje Vinnie Jones? Mannen som selv på sitt mest brutale fremstod som en barmhjertig samaritan. En som kunne alle triksene.

God sjakk!