Det fremgår av den rykende ferske kommunedelplanen for idrett og friidrettsliv som skal opp i byrådsmøtet i dag.

De seks høyest prioriterte anleggene for perioden 2014-2017 er:

- Svømme – og badeanlegg på Templarheimen.

- Skiløype og skiskytteranlegg i Grønnåsen.

- Normalhall på Storelva.

- Turnhall og klatreanlegg på Templarheimen.

- Rulleskiløype på Storelva.

- TUIL Arena.

- God løft for Tromsøidretten

- Dette er anlegg som blir prioriterert med spillemidler. Vi går inn på eiersiden i svømme – og badeanlegget og normalhallen som bygges på Storelva. Vi stiller også kommunale garantier, tilskudd og tomt tilgjengelig, sier byråd for næring, kultur og idrett, Jonas Stein (V).

Leder for Tromsø Idrettsråd, Lars Olav Sparboe, kommenterer byrådets anleggsprioritering slik:

- Idrettsrådet har vært delaktig i arbeidet med kommunedelplanen og de anleggene som jeg kan se er skissert her blir veldig gode løft for Tromsøidretten. Vi vil komme med endelige uttalelser i vårt høringssvar til kommunedelplanen.

Spleiselag

Han anslår at prislappen på de seks anleggene er i underkant av 1 milliard kroner.

Se siste iMål her!

- Det er ikke kommunen som kommer til å finansiere alt, noe blir med momskompensasjon, spillemidler, dugnad, sponsorer og egenkapital, sier Stein.

Idrettsbyråden mener det er lenge siden vi har hatt et så stort idrettsløft i Tromsø. Det er blant annet på bakgrunn av levekårsundersøkelsen som ble gjort i 2012 at man har valgt å gjøre disse prioriteringene. Formålet er å skape stimulere til økt bolyst og gjøre bydelene mer attraktive.

- Forrige gang vi hadde løft av denne dimensjonen var med Tromsøhallen i 1980, men nå er det en større helhet i det. Jeg tror det vil gi oss et kjempeløft det arbeidet vi gjør på Templarheimen. Vi vil også styrke bydelene på Kvaløya og på fastlandssiden, sier Stein.

For Tromsø Idrettsråd har planene for Idrettsbyen Tromsøs stått sentralt. Der prioriteres altså store anlegg for svømming, ski og turn på Templarheimen og i Grønnåsen, mens andre prosjekter havner lenger bak i køen.

- Idrettsrådet arbeider for både bydelsanlegg og for de større kostnadskrevende anleggene, som byrådet og kommunestyret stilte seg bak i sine vedtak i oktober 2012. Templarheimen, Grønnåsen, Kroken Alpinsenter, Motorsportsenter og Sjøsportsenter, kommenterer Sparboe.

- OL-kamp ødela

I forordet til kommunedelplanen anfører ordfører Jens Johan Hjort at Nordens Paris ikke helt har levd opp til navnet «Idrettsbyens Tromsø», men at vi skal dit og er på vei.

Stein er enig.

- Vi mistet nesten ti år på kampen om vinter-OL. Da ble det ikke gjort kommunale investeringer, noe som vi kanskje har lidd litt under. Vi opplever en veldig positiv vind nå, og vi ønsker å bygge oss opp både på anleggs – og arrangementssiden, sier Stein.

Han peker på at det skal være fire store arrangement i byen de neste årene: sjakk-OL og Arctic Race of Norway i 2014, bridge-EM i 2015 og NM på ski i 2016.

Mandelasletta kan bli Mandelaparken

Mandelaparken er navnet på et planlagt eldorado for uorganiserte idretter og aktiviteter, ifølge kommunedelplanen for idrett og friidrettsliv.

Den skal ligge på Fyllinga, eller Mandelasletta som den kalles. Området eies av kommunen og brukes til idrettsformål. Det er planlagt oppstart av parken i 2017-2018,

Visjonen er at Mandelaparken skal bli Norges flotteste aktivitetspark.

Jonas Stein Foto: IDA RAMBERG
Lars Olav Sparboe Foto: Marius Hansen