I går skrev iTromsø at en Burfjord-spiller stakk av fra dopingkontroll etter en 4.-divisjonskamp i Tromsø mellom Stakkevollan og Burfjord.

Kommunikasjonsleder i Antidoping Norge, Halvor H. Byfuglien, opplyser til iTromsø at det er omtrent 3.000 dopingprøver i norsk idrett i løpet av et år.

Mellom ti og 20 prosent av disse tas på breddenivå i norsk idrett.

- Det handler om at norsk idrett vil ha nulltoleranse på alle nivåer, og at vi mener det å ta prøver på alle nivåer har en forebyggende effekt, sier Byfuglien.

LES OGSÅ: - Å stikke fra en dopingkontroll bør få konsekvenser

Sjelden kost

Med et sted rundt 500 dopingprøver i norsk breddeidrett i løpet av ett år, er det ikke hverdagskost med dopingprøver i Troms, hvor drøyt tre prosent av landets befolkning bor.

Byfuglien forteller at prøvene kan tas både på tilfeldig grunnlag, men også på tips på publikum.

- Det kan være ulike årsaker. Prøver på dette nivået kan komme tilfeldig, men kan også komme på bakgrunn av innspill, sier han.

- Ble det foretatt prøver basert på tips fra publikum på den aktuelle 4.-divisjonskampen?

- Det kommenterer vi selvfølgelig aldri, sier kommunikasjonslederen.

Mange anonyme tips

I vår lanserte Antidoping Norge en funksjon for å kunne bidra med tips anonymt via deres hjemmeside. Tjenesten heter Dopingvarsel.

- Vi ser hva varsling har hatt å si i det internasjonale antidopingarbeidet. Gjennom å kunne tipse anonymt, tror vi terskelen vil kunne senkes for å komme med innspill. Det er noe vi oppfordrer utøvere og ledere til å ta i bruk for å bidra i arbeidet for en ren idrett, sier Byfuglien.

- Oppfatter dere at doping på breddenivået i norsk idrett er et utbredt problem?

- Det er klart at det forekommer doping på breddenivå på doping i norsk idrett. Det kan både være prestasjonsmotivert, men du fanger også mer opp samfunnsdopingen hvor det handler om å presentere seg bedre og se bedre ut. Hvor kroppsfokuset er motivasjon for dopingen, sier Halvor H. Byfuglien.

Mørketall

Byfuglien erkjenner at det er store mørketall for doping i idretten som ikke antidopingarbeidet klarer å avdekke.

- Selvfølgelig er det slik at man ikke klarer å avdekke all doping, verken i internasjonal idrett eller idrett på lavere nivå. Slik er det med all kontrollvirksomhet, sier han.