TENERIFE/TROMSØ: – Her er det helt fantastisk. Det er topp forhold på vann og land, det er 25-26 grader og alt ligger til rette for god trening. Blant annet er det tyske landslaget med Paul Biedermann som har tatt en rekke verdensrekorder på samling her, sier André Eide, som er sportssjef for svømming på Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Tromsø.

En vanlig arbeidsuke for folk flest er på 37,5 timer - NTG-svømmerne trener mer enn det under oppholdet på den spanske ferieøya.

– Vi har vært her ei uke og skal være ei uke til. Vi trener 40-42 timer i uka. Totalt blir det over 80 timer, sier Eide.

LES OGSÅ: Andreas (17) satte 12 norgesrekorder

I en verdensidrett som svømming må det også til, selv om treningsmengdene er mindre her hjemme i Norge. Litt av poenget med treningsleiren er å få et godt grunnlag foran stevnene som kommer de neste månedene, samt få inspirasjon fra verdensklasseutøvere som oppholder seg på Tenerife samtidig. I tillegg gir et slikt opphold enda mer motivasjon.

Toppsvømmere

– Lærere er med og ivaretar skolebiten. Også rektor på NTG (Mariann Janson) er her den siste uka. Det er et helproft opplegg for elevene, men de begynner å merke det nå. Å øke treningsmengdene fra 25 timer i snitt til over 40 er mye, men vi passer på med skadeforebyggende trening, tøying og basistrening. Alle har gjennomført alle økter. Ingen er blitt syke, sier Eide.

LES OGSÅ: Johannes (14) til topps etter ekstrem trening

Det er en rekke norske toppidrettsutøvere som har lagt grunnlaget for idrettskarrieren via NTG-systemet. Målet til NTG Tromsø er å dyrke få fram storsvømmere av internasjonalt format.

– Ja, det håper vi jo. Perioden på NTG er tre år, så det er et begrenset tidsrom. De er 18-19 år gamle når de går ut. Her handler det om å legge til rette og danne grunnlaget, sier Eide.

Vil til EM

Allerede har han utøvere som er i ferd med å markere seg: Bragi Snær Hallson (17) og Kristian Olaussen (18).

Bragi er en norsk-islending som jakter kravene til europamesterskapet for juniorer i juli. Han har ett krav inne per nå. Christian er fra Sortland og var i fjor vår på juniorlandslaget og trener mot å komme seg tilbake i landslagsvarmen.

Følg iTromsø-sporten på Facebook

– Vi har et godt grunnlag, mesteparten av oss. Det går derfor ganske greit å trene, men det er tøffe dager med opp mot to svømmeøkter, to basisøkter og muligens en styrkeøkt om dagen, sier Olaussen.

NTG-SPORTSSJEF: André Eide.