iTromsø har vurdert – og rangert – de idrettsprestasjonene vi mener er best gjennom årenes løp.

Som kriterium har vi valgt at prestasjonene må ha skjedd i internasjonale mesterskap/konkurranser på seniornivå. Utøveren må også ha representert en tromsøklubb.

Milepæler i nordnorsk og tromsømålestokk vektes også positivt.

Vi vurderer utøverne individuelt, men prestasjonene kan også ha blitt gjort som en del av et lag.

Som kilde har vi blant annet brukt boka «Gull, sølv & begeistring» skrevet av Jonny Hansen.

PS! Denne listen ble laget før VM i Falun.

1. Alexander Os

Gull på stafett i VM 2011 i Khanty-Mansijsk og individuell bronse på jaktstarten i VM i Pyeongchang i 2009. Os er fra Fauske, men har representert tromsøklubben Ishavslaget i en rekke år.

2. Johann Forfang

Tredjeplass i verdenscupen i skiflyging i Vikersund. Enorm prestasjon av en 19-åring. De beste østerrikerne var dog ikke med. Tok nylig også to gull i junior-VM.

3. Håvard Solbakken

Bronse i VM på ski i Lahti 2001, sprint. Solbakken tok bronse i den ferske VM-øvelsen sprint, bare slått av Tor Arne Hetland og Christian Zorzi. Solbakken er fra Bodø, men representerte TUIL ski.

LES OGSÅ: Theodorsen næmere v-cup i Lahti

4. Anita Andreassen

Har vunnet tre VM og to EM i hundekjøring. Som eneste Tromsø-utøver har hun også vunnet Ekebergs ærespris, fordi hun også var en eminent syklist. Den første kvinnelige utøveren fra Tromsø til å delta i et VM (som syklist) i 1979.

5. Noel Pedersen

Svømmeren deltok i fire Paralympics og tok totalt ni gull.

6. Jan Lindvall

Vant femmila i Lahti som TUIL-utøver i 1980. I OL i Sarajevo 1980 kom han på 5.-plass. Da representerte han Nordreisa.

7. Stine Frantzen

Harstad-jente som spilte for Fløya. Sølv med Norge i EM i 2005.

8. Anneli Giske

Salangen-jente som spilte for Fløya. Bronse i EM i Finland i 2009. Sentral for Norge og scoret i kvartfinaleseieren over Sverige.

LES OGSÅ: Disse klubben ser TIL på La Manga

9. Martin Rypdal

BUL Tromsø-utøveren kvalifiserte seg til EM i Gøteborg i 2006 på 100 meter. Ble slått ut i mellomheatet i en øvelse med utrolig skarp konkurranse. I innendørs-EM samme år kom han til semifinale på 60 meter.

10. Daniel Forfang

Femteplass i verdenscuprenn og seier i laghopp i Finland i 2005. Verdens beste hopper på plast høsten 2004. Tatt ut til VM i Oberstdorf, men vraket i alle konkurransene.

11. Sigurd Rushfeldt

Kom med i VM-troppen til USA 1994 – Norges første sluttspill siden 1938. Ble valgt fra start mot Italia. Norge tok fire poeng, men ble slått ut fra Dødens gruppe på målforskjell. Roger Nilsen var også i troppen, men kom ikke på banen.

12. Henry Olsen

Ledene maratonløper i Norge i flere år. Deltok i EM i Praha i 1978 der han kom på 31.-plass. Har en pers på 2.17.02 – en tid mange i dag bare kan drømme om.

13. Jim Johansen

Tatt ut til VM i terrengløp i Irland i 1979. Beste nordnorske løper gjennom tidene på 5.000 (13.53) og 10.000 (29.07) meter.

14. Vibeke Jensen og Hanna-Kirsti Schrøder

De to tromsø-kvinnene fikk hvert sitt gull under VM i taekwondo i italienske Sardinia i 1995. Jensen i sparring, mens Schrøder gikk til topps i mønster, der hun slo Jensen i finalen. De tok også gull og sølv i lagkonkurransene. Jensen tok også EM-gull i sparring i 1993.

15. Anton Dahl

Skytteren er den første fra Tromsø som har vært med i et sommer-OL (Siden har Saliou Ciss og Kara, den gang TIL, representert Senegal i OL i 2012). Deltok i øvelsen armegevær, stående 300 meter i Antwerpen i 1920 og endte på en meget solid 10.-plass.

VM-MEDALJE: Alexander Os tok bronse i VM i Pyeongchang.Foto: Heiko Junge, NTB scanpix Foto: HEIKO JUNGE
PÅ PALLEN: Johann Forfang jubler etter å ha kommet på tredjeplass i verdenscuprennet i skiflyging i Vikersund søndag.Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad
VM-BRONSE: Håvard Solbakken tok sprintgull i Lahti-VM.Foto: VG Foto: Espen Sjølingstad Hoen
GJENNOMBRUDD: Anita Andreassen ble Tromsøs første kvinnelige VM-deltaker da hun ble tatt ut til sykkel-VM i 1979.
MEDALJEGROSSIST: Noel Pedersen tok en drøss med medaljer i Paralympics. Foto: Petter Strøm
STERK LØPER: Jan Lindvall sekunderes av landslagstrener Magnar Lundemo.
Stine Frantzen i EM-finalen mot Tyskland i 2005. Foto: peter tubaas
EM-BRONSE: Anneli Giske og Norge tok bronse i EM i Finland.Foto: Øyvind Sivertsen Foto: Øyvind Sivertsen
SUPERRASK: Martin Rypdal kom til mellomheatet på 100 meter i EM i Gøteborg. Her er han i aksjon på stafetten.Foto: Peter Tubaas, Digitalsport Foto: NILS-JARLE SÆTRE
I SVEVET: Daniel Forfang er her i aksjon under et verdenscuprenn på Lillehammer.Foto: Ronald Johansen Foto: RONALD JOHANSEN Ronald Johansen