Hansen ga i går ut boka ”Gull, sølv og begeistring”. En bok som handler om byens idrettshistorie fra det som er kjent som verdens første skirenn i 1843 til sjakk-OL som kommer i august. Den har jobbet med i sju år.

– Min store interesse  for idrett har ført til at jeg har kommet dit jeg er i dag. Jeg har i mange år tenkt på hvordan jeg kunne lage en slik bok, men i 2007 leste jeg en bok skrevet av Dagbladet-journalist Arne Thoresen som gjorde at jeg så hvordan det kunne gjøres, sier Hansen.

Resultatet er 450 sider med bilder, tekst og statistikk som vitner om en allsidig og stor idrettsby.

– Tromsø har et fantastisk rikt idrettsliv, sier Hansen, som på spørsmål drar fram ett øyeblikket som hever seg over de andre.

Cupfinalen

– Dersom jeg er nødt til å velge, er cupfinalen med TIL i 1986 det største øyeblikket. Da mener jeg Tromsø ble kåret til idrettsbyen i Norge,og vi fikk vist søringene hva som bor i oss, sier Hansen.

Dette blir iTromsø-redaktørens 20. bok.

– Den første ga jeg ut i 1992, og handlet om min moderklubb Fløyas historie.

På gårsdagens seanse stilte mange av idrettspersonlighetene som Hansen omtaler i boka.

Blant dem var Henry Olsen, byens maratonkonge, som hadde sin storhetstid på 1970-tallet.

– Denne boka er et kjempeinitiativ. Den blir evigvarende, og det er reprise av det som har vært. Ingen har oppsummert idrettshistorien på denne måten, sier Olsen.

Om stempelet som maratonkonge sier Olsen følgende:

– Alt til sin tid.

Han begynte å løpe organisert som 18-åring i 1962.

– Men det var  da jeg på starten av 70-tallet at jeg gikk over på maraton, sier Olsen.

En del av boka er viet til statistikk. Alt fra NM arrangert til Tromsø til TILs kamper i Europa.

Noe av det Hansen er mest stolt av er imidlertid lista over samtlige medaljevinnere fra Tromsø i norske seniormesterskap fra 1929 til 2014.

– Jeg har trålet det som er av gamle aviser for å finne alle som har tatt gull, sølv og bronse. Helt fra Alfred Pedersen i 1929 tok gull i bryting til Oddbjørn Hansen, også det i bryting, tok bronse i NM i 2014, sier Hansen.

Første skirenn

– Jonny bør være stolt over boka, sier billedredaktør Dag Sørli.

Boka omtaler også det første skirennet i verdenshistorien som gikk fra Rådstua til Holt, og tilbake.

– Her starter en ærverdig historie, slår Hansen fast.

Historien om hvordan kvinner også fikk plass i idretten er også behørig skrevet om.

- Den første damekampen ble spilt mellom to Fløya-lag på 1930-tallet. Da hadde man søkt forbundet om lov til å spille denne kampen, som skulle arrangeres for å få inntekter til klubben, sier Hansen.

Kampen ble til slutt spilt etter manglende svar fra forbundet, men da svaret kom var det at en slik kamp på ingen måte måtte spilles da det ville være uanstendig å la kvinner spille fotball fordi det var uanstendig, og at de ikke kunne føde barn, forteller Hansen.

Historisk: Forfatter Jonny Hansen (til venstre) hadde sammen med billedredaktør Dag Sørli invitert et knippe idrettspersonligheter til lanseringen av boka ”Gull, sølv og begeistring. Fra venstre: Dag Tessem (skihopp), Merete Johansen (fotball), Noel Pedersen (svømming), Stig A. Hansen (bryting), Kirsti Haugland (turn), Inger Olsen (håndball), Bjørn Johansen (fotball), Ørjan Hansen (basketball), Henry Olsen (friidrett) og Trond Steinar Albertsen (fotball). Foto: Ronald Johansen