Rundt tusenårsskiftet var Bjarte Kristoffersen en del av Tromsø svømmeklubb som på den tiden dominerte i Norgestoppen. I 2001 ga han seg på toppnivå, og siden den gang har han ikke konkurrert i bassenget.

Inntil nå. Lørdag var han med på Ishavssvøm, noe som var hans første konkurranse på 14 (!) år.

– Kroppen holder seg ikke akkurat. Jeg fikk en skikkelig 40-årskrise for et par år siden, men det går bedre nå, sier Kristoffersen.

Tilbake til toppen

Sammen med de andre veteranene i Tromsø svømmeklubb har de bestemt seg for å gjenerobre tronen som Norges beste svømmere.

– Vi er seks svømmere av den gamle gjengen som er med. Jeg ga meg i 2001, og et par stykker holdt et-to år til. Det er Thomas Bleivoll som egentlig aldri har gitt seg, som tok initiativet og utfordret oss, sier Kristoffersen til iTromsø.

I tillegg er Børje Edvartsen, Ola Sund, Jo Edgar Sund og Tom Erik Olsen med på laget. Svømmerne er spredt over hele Norge: Stavanger, Alta, Andenes, Oslo og Tromsø. Sist helg hadde de treningssamling, men ikke alle var med.

- Kyllinger

Kristoffersen retter nemlig en spøkefull pekefinger til to gamle lagkamerater. Chris Fenton og Noel Pedersen tok ikke utfordringen fra Bleivoll.

– De er noen kyllinger som ikke tør å vise seg i badebukse, flirer Kristoffersen.

Menn i 40-årskrise og dårlig form høres i utgangspunktet ikke bra ut, men Kristoffersen har store ambisjoner i masters-NM i mars.

– Det er store greier med 600 deltakere, og det blir tøft å hevde seg individuelt. Det er noen der som aldri slutta. Men på stafetten går vi for NM-gull og norsk rekord i masters-klassen, sier Kristoffersen.

- Deprimerende

Men like fort som i glansdagene kommer det ikke til å gå med sextetten.

– Det er deprimerende å se hvor sakte det går sammenlignet med tidligere. Det gikk heldigvis fort fremover, og etter noen uker fikk jeg tilbake følelsen i vannet. Men det er jo ikke i nærheten av gamle dager, sier den tidligere toppsvømmeren.

Under Ishavssvøm var det først og fremst unge talentfulle svømmere i aksjon.

Dermed var det noen som hevet øyenbrynene da Kristoffersen var med på et av Tromsø SKs stafettlag.

– Jeg fikk noen rare blikk, og noen lurte sikkert på om bestefar skulle svømme, flirer han.