Det har lenge vært en generell oppfatning i det norske folk at vi er veldig spreke og i god fysisk form. Denne båsen som vi har plassert oss selv i viser seg å ikke stemme. Professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole kunne i lørdagens «Magasinet» på TV2 fortelle at nordmenn nesten er helt på bunn i Europa når det gjelder fysisk form.

Inspirert av Brasil

I Bergen har man latt seg inspirere av et folkehelsetiltak som er gjort i Brasil.

Brasilianske myndigheter har tatt grep for å få bukt med en økende andel av befolkningen med livsstilssykdommer som overvekt, hjerte-kar-sykdommer, og diabetes. I Rio er det plassert ut ulike treningsapparater for styrke– og utholdenhetstrening, og det finnes egne trenere i strandområdet. Hovedgaten langs stranden stenges av hver søndag slik at folk kan løpe, gå og sykle der. Tiltaket har blitt tatt imot med åpne armer.

Bergen kommune jobber med et prosjekt som er inspirert av brasilianerne. De stiller med trenere og lokaler som legger til rette for fysisk aktivitet for ulike aldersgrupper. Det er laget som et gratis lavterskeltilbud som skal bidra til å inspirere flere til å ta tak i egen helse. Målet er å treffe dem som ikke er med i idrettslag eller medlemmer på treningssenter.

Les også: Det er aldri for seint å begynne å trene

Kan vi lage en Tromsø-modellen?

Hvis vi skal få flere til å være aktiv, bør vi la oss inspirere av brasilianerne. Vi har ikke noen Copa Cabana-strand, men vi har Telegrafbukta. Hva med å få til et gratis aktivitetstilbud der – sommer som vinter? Alt fra zumba-dansing til bootcamp.

Les også: Kom i form på 12 uker

Tromsøya, Tromsdalen, Kroken og Kvaløya har alle lysløyper som er perfekte for løping, gåturer og sykling. Men hva med å tilføre styrketreningsfasiliteter der – ja, lage en «lekeplass» for voksne? Jeg mener vi må jobbe med å få på plass flere gratis lavterskeltilbud, slik at vi når den delen av befolkningen som ikke er i nok fysisk aktivitet. Kan vi få flere øremerkede midler til tilbud som gir muligheten til flere aktiviteter i nærområdet der vi bor?

Jeg tror at vi da åpner opp for muligheter å lage et større mangfold og nå ut til flere.

Tar du ansvar for din helse?

Min påstand er: Min kropp og min helse er mitt ansvar! Som voksen er jeg gitt alle muligheter til å ta vare på egen helse. Vi voksne har også et ansvar for å bidra til at våre barn har et tilpasset og fornuftig aktivitetsnivå. Det betyr at jeg som forelder må sette av tid i min hverdag til å ta vare på helsen min og inspirere mine barn til å gjøre det samme.

Web-TV: Frisk med fisk!

Før en eventuell Tromsø-modell er på plass, må vi bruke de mulighetene vi har. Så min oppfordring til deg er å sjekke ut hva som finnes av gratis aktivitetstilbud der du bor og hvilke tiltak og muligheter som finnes på din arbeidsplass.

Tar dere utfordringen?

Hilde Anita Sandvoll Foto: Dag Sørli