Denne helgen har TIL arrangert sin tradisjonsrike keeperskole på Alfheim. Hele 38 unge håpefulle keepere fra Bodø til Nord-Troms deltar på skolen. Nesten halvparten er fra TILs egne rekker.

To av dem er Mats Trige og Håkon Rinstad.

- Ambisjonen er å bli keeper på TILs A-lag, sier ungguttene samstemt.

Det er 15 år siden Knut Borch gjorde sin debut for TIL i eliteserien, 19 år gammel. Nå håper TILs keepertrener Merete Johansen at Mats, Håkon eller noen av de andre unge håpefulle på Alfheim i dag kan gå i fotsporene opp til TILs A-lag.

- Det er det vi håper på. Vi ser at det er talenter her hvert år. Det handler om å få dem hele veien opp. Det finnes nordnorske keepere med potensiale til å komme helt opp. En slik skole skal være stor motivasjon til å stå på videre.

Om fem år?

TILs unge A-lagskeeper Lars Herlofsen, hentet fra Ørn Horten i vinter, var instruktør under helgens keeperskole. Han ser et stort potensiale i den kommende generasjon målvakter fra Tromsø.

- Det ser ut som mange av dem er godt skolert fra før av og kan ta steget opp til A-laget til TIL etterhvert. Den eldste her er født i 1999 og jeg er født i 1994, så vi får spå at om fem år får vi se en ny keeper på A-laget til TIL, sier Herlofsen med et smil.

Nettopp storvokste Håkon Rinstad er 1999-modell. Med 190 centimeter på strømpelesten håper 15-åringen å bli like høy som keeperidolet Edwin van der Saar en dag.

- Styrken er høyden min og at jeg ikke er redd for så mye. Men jeg har kanskje lyst til å bli bedre å slenge meg, sier Rinstad, som har vært keeper i hele ni år.

Merete Johansen ser en stor fremgang hos deltakerne på keeperskolen.

-  Her blir det mange repetisjoner og mye læring. Så det tror jeg er veldig viktig sammenlignet med de treningene har til vanlig hvor de får færre involveringer. Her er det et rent fokus på keeperspillet og vi ser helt klart progresjon gjennom helgen.

Lars er forbildet

For Mats Trige er det nettopp TIL-keeper Lars Herlofsen han trekker frem som sitt keeperforbildet.

- Jeg synes han er en rimelig god keeper. Jeg har sett han spille gode kamper for A-laget til TIL, sier 12-åringen.

Som er fornøyd med utbyttet av keeperskolen.

- Vi har lært mye om grep, hvordan du holder ballen og mye hvordan man posisjoner seg på cornere. Dessuten har vi lært flere nye teknikker på blant annet hvordan man slenger seg, sier han.

Å bidra til å trene frem sine fremtidige arvtakere synes Lars Herlofsen er gøy.

- Det er veldig gøy og givende for min del. Jeg synes det er gøy å lære dem nye ting og se at de tar dem med eneste gang, skryter TIL-keeperen.

BLOKK: Mats Trige går ned for å blokkere en avslutning. 12-åringen regner ferdighetene èn-mot-èn som en av hans beste som keeper. Foto: Lars Eidissen
HURTIG: Håkon Rinstad spurter ut for å gjøre seg stor før instruktør Lars Herlofsen skyter. Foto: Lars Eidssen