Gigantarrangementet er i akutt pengenød som følge av World Cup i fjor, som førte til merkostnader på rundt 15 millioner kroner. For at Tromsø i det hele tatt skulle bli vurdert som arrangørby for sjakk-OL i 2014 var det et krav fra Verdens Sjakkforbund (FIDE) at byen også måtte påta seg World Cup.

– FIDE endret spillereglene underveis. Dette var før min tid. Styret valgte den gang å være med i søkeprosessen, og sa seg villig til å arrangere World Cup. Arrangementet i fjor ble en veldig god prøve på å arrangere et sjakk-OL, sier styreleder Hans Olav Karde i Sjakk-OL Tromsø 2014.

Nøkternt sjakk-OL

Tidligere kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) i Stoltenberg-regjeringen sørget i 2010 for en statsgaranti på 70 millioner kroner for å arrangere sjakk-OL i Tromsø. Nå ber de om ytterligere 15 millioner.

Styrelederen var i januar i møte med blant andre kulturminister Thorhild Widvey da hun var i Tromsø, for å redegjøre for behovet for tilleggsbevilgning. I et brev til Widvey søker nå sjakk-OL formelt om ekstramillionene.

– Det er nå mindre enn seks måneder igjen til Norge skal være vertsnasjon for verdens 4. største idrettsarrangement med 160 deltakernasjoner. Vi ønsker at vi som nasjon i grunnlovsåret 2014 skal vise oss som et kompetent nøkternt og kvalitetsbevisst arrangementsland, heter det i søknaden til Kulturdepartementet.

– Da jeg møtte kulturministeren presenterte jeg problemstillingen, men jeg fikk ingen signaler, sier Karde.

På sparebluss

Han legger ikke skjul på at det er avhengig av tilleggsbevilgningen på 15 millioner kroner for å lage en best mulig 14 dager lang sjakkfest, med åpningsseremoni og kulturelle arrangement i tillegg.

– Sjakk-OL er et kjempearrangement og vi trenger pengene skal vi få til et arrangement vi kan være stolte av. Får vi ikke tilleggsbevilgning blir det å kjøre på sparebluss. Det blir helt feil. Selv med de 15 millionene blir det et nøkternt arrangement, sier han.

Han mener uten tilleggsbevilgningen vil det blir svært krevende og gjennomføre en olympiade på et tilstrekkelig nivå for spillere, publikum, gjester og internasjonale medier.

Styrelederen understreker til at eventuelle friske statlige millioner ikke skal fylle opp for manglende sponsormidler.

Statsråden kommer

Kulturdepartementet vil ikke si noe om utfallet av søknaden ennå.

– Vi har mottatt søknad om tilleggsbevilgning til Sjakk-OL og skal behandle den på vanlig måte, skriver statssekretær Knut Olav Åmås i en e-post til iTromsø.

– Statsråden har også fått invitasjon til åpningen av sjakk-OL i august, vil hun komme?

– Når det gjelder selve arrangementet, vil kulturministeren gjerne komme til Tromsø 2. august for å delta på åpningsdagen av sjakk-OL, og foreta det offisielle åpningstrekket for turneringen. Vi sender brev om dette i dag. Kulturministeren har dessverre ikke anledning til å være til stede på åpningsseremonien til sjakk-OL fredag 1. august, skriver Åmås.

ÅPNER SJAKK-OL: Kulturminister Thorhild Widvey bekrefter at hun skal ta det offisielle åpningstrekket. Foto: Lena Verås Eriksen Foto: LENA VERÅS ERIKSEN
TRENGER PENGER: Styreleder Hans Olav Karde i Sjakk-OL Tromsø 2014 håper kulturministeren vil bruke mer penger sjakkarrangementet i august. Foto: Ronald Johansen Foto: Ronald Johansen