I dag aksjonerte Sosialistisk Ungdom, med flere av landsdelens fremste sjakktalenter som medlemmer, for pengestøtte til Sjakk-OL.

Les også: Vil auksjonere sjakkspill for OL

Der utfordret ungdomspartiet tilfeldige forbipasserende til et parti sjakk, hvor man måtte bidra med 10 kroner til OL-arrangementet dersom det ble tap. Samtidig benyttet man anledningen til å komme med en real kraftsalve mot Kulturdeparementet som ikke klarte å finne plass til 15 millioner kroner i ytterligere støtte til Sjakk-OL i revidert statsbudsjett.

– Det synes jeg rett og slett er utrolig dårlig. Jeg synes kulturministeren har fremstått som arrogant i denne saken. Jeg tror dessuten at hvis dette arrangementet hadde vært i Oslo i stedet for Tromsø, så hadde støtten vært på plass for lenge siden, sier Benjamin Arvola Notkevich.

Han er landsdelens beste sjakkspiller – dersom man ser bort fra NTG Tromsø-lærer Maxim Tudov fra Russland – med en ranking som nummer 37 i Norge.

Les også: Starter budrunden

– Størst i Norge

– Dette er det største arrangementet som skjer i Norge i år. Vi synes det er viktig å bidra til støtte til det, sier han.

Flere andre SU-medlemmer bidro til standen i går. Blant dem de OL-klare tvillingene Edit og Monika Machlik.

– Frykter dere at OL på hjemmebane glipper nå?

– Det er en mulighet for det uten de 15 millionene man hadde søkt om i støtte, erkjenner Monika.Søstrene har reist verden rundt for å spille i EM og VM.

– Jeg tror arrangementet vil bety kjempemye for byen. Man ser hvordan hotellkapasiteten er sprengt til dette arrangementet, sier sjakktalentet.

Les også: - Kan ikke gjennomføre sjakk-OL

Nikolai Meløe spilte den første støttekampen i Storgata i går.

– Jeg er SU-medlem, men spiller ikke sjakk. Men jeg støtter sjakk-OL, konstaterte han.

Første kamp endte i remis mot Laurits Simonsen.

– Sjakk-OL fortjener vel støtte, de som alle andre, mente Simonsen.

Peker på sviktende inntekter

Kulturminister Thorhild Widvey har på sin uttalt om saken at Sjakk-OL kjente til kostnadsbildet i sin opprinnelige søknad og at sponsorjakten til arrangementet har hatt sviktende resultater. I går hadde ikke kulturdepartementet anledning til å kommentere på aksjonen i Tromsø. Styreleder i Sjakk-OL 2014, Hans Olav Karde, var heller ikke tilgjengelig for kommentar.